Eyfel’in yavrusu Eifella’yla tanışın: 10 dakikada bir ağlıyor
Notre Dame Katedrali'nin devrimlere, isyanlara ve felaketlere karşı ayakta kalmayı başlayan hazineleri sergilenmeye başlandı. 2019'daki yangında büyük zarar gören katedralin 2024'ün aralık ayına kadar sürecek yenileme çalışmaları öncesi, gotik mabedin en nadide parçaları Louvre Müzesi'nde.
İnşasına 1163 yılında başlanan ve 1345’te tamamlanan Notre Dame Katedrali, sadece Paris’in değil, tüm Ortaçağ’ın en göz alıcı yapılarından biri. Gotik üsluba sahip bu görkemli katedra 15 Nisan 2019’daki trajik yangın sonrası büyük zarar gördü.
Liberation gazetesinin o dönemli manşeti olan ‘Notre Drame’ yani ‘Bizim Dramımız’ bu tarihi yapının Fransızlar için taşıdığı anlamı en iyi özetleyen cümleydi. Yakında Joaquin Phoenix’in performansıyla hayat hikâyesini izleyeceğimiz Napoleon’un imparatorluk tacını giydiği ve Victor Hugo’nun dünya edebiyatı klasiği romanınına ev sahipliği yapan mabedin hazineleri sergilenmeye başlandı.
Yenilenen Notre-Dame’ın 8 Aralık 2024’e kadar halka açılması beklenmiyor. Ancak devrimler, rejim değişiklikleri ve felaketlere rağmen katedralin en eski hazinelerinden bazıları şimdi Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Yüzyıllardır katedralin içinde olmalarına rağmen, bu parçalardan bazılarının varlığı uzmanlar için bile tam bir sürpriz oldu.
Ortaçağ’dan kalma tezhipli el yazmaları ve 12. yüzyıldan kalma bir piskoposun altın yüzüğünden, süslü işlemeli giysilere ve bir zamanlar İsa’nın dikenli tacı ve haçının parçaları olduğu söylenen çok sayıda emanet sandığına kadar 120’den fazla obje Notre-Dame Katedrali Hazinesi başlıklı sergi vesilesiye 29 Ocak 2024’e kadar Louvre Müzesi’nde sergilenecek. Sergide katedralin inşasından 19. yüzyılın ortalarında kulesini, ünlü çörtenlerini ve diğer özelliklerini ekleyen ünlü Fransız mimar Eugène Viollet-le-Duc’ün renovasyonuna kadar geçen döneme atıfta bulunuyor. Violletne-le-Duc aynı zamanda ritüel ve ibadet için kullanılan mobilya ve objeleri de tasarlamıştı. Sergide bu objeler de yer alıyor.
Serginin eş küratörlerinden Anne Dion-Tenenbaum, Notre Dame Katedrali’nin hazinesini barındıran ve koronun dışında bulunan ayrı bir alan olan sakristinin, 15 Nisan 2019’da binayı yerle bir eden büyük yangından etkilenmediğini belirtti. Ancak buna rağmen alanın ve güvenlik sisteminin tahrip olmasının için tüm hazineyi tarihi yapıdan kaldırdıkları ve halihazırda da Louvre Müzesi kompleksi içerisinde yer alan Dekoratif Sanatlar Bölümü’nde muhafaza edildiğini söyledi.