Yedi yıl önceki rolü nedeniyle hedef gösterilen Melisa Sözen tepkili: Linç kültürünün parçası olmayın

2017'de yayımlanan Fransız dizisinde IŞİD'e karşı savaşan ajan rolü nedeniyle hedef gösterilen Melisa Sözen sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Sözen internet zorbalığına maruz kaldığını söyledi, “Linç kültürünün bir parçası olmayın" dedi.

Kültür Sanat 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Oyuncu Melisa Sözen 2016’da Fransa’nın sevilen ‘Le Bureau des Légendes’ dizisinden teklif almıştı. O dönemki açıklamalarında tek kelime Fransızca bilmediğini, ancak yönetmenin ısrarıyla rolü kabul eden ettiğini söylemişti. Oyuncu dizide Rojava’da IŞİD’e karşı savaşan YPG’lilerin arasındaki ajan Esrin’e hayat vermişti. Sözen’in yer aldığı üçüncü sezon 2017’de Fransa’da ekrana gelmişti.

Lakin yedi yıl sonra Sözen’in dizideki sahneleri ve fotoğrafları sosyal medyada yeniden paylaşılmaya başlandı. Oyuncu canlandırdığı rol nedeniyle hedef gösterildi.

Bazı haber siteleri de Melisa Sözen’i hedef gösterdi. Sabah gazetesi “Melisa Sözen PKK/PYD’li teröristi canlandırdı! Sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüyor”  başlığı atarken Akit gazetesi “Melisa Sözen PKK’lı terörist oldu!” diyerek oyuncuyu hedef gösteren haberler yaptı.

Sözen, Fransız polisiye dizisi ‘Le Bureau des Légendes’in üçüncü sezonunda rol aldı.

Oyuncu da daha fazla dayanamadı, canlandırdığı karakter nedeniyle hedef gösterilmesi hakkında açıklama yaptı. Sözen “Söz konusu dizi gizli saklı bir iş değil. 2015 çıkışlı, Fransa’nın en ünlü polisiye dizisi” dedi ve devam etti:

“En anlaşılır haliyle: Bir; söz konusu dizi gizli saklı bir iş değil. 2015 çıkışlı, Fransa’nın en ünlü polisiye dizisi. İki, dizinin benim oynadığım sezonu 2017 yılında yayınlandı. Deaş’la (IŞID) savaşan çift taraflı bir ajanı canlandırdım. Üç; dizide herhangi bir terör örgütünün övgüsü yok. Olsaydı geçen yedi yıl içinde zaten çoktan duymuş olurdunuz.

‘İftiraları kabul etmiyorum’

Ben 25 yıldır oyunculuk yapıyorum. Kötü niyetli eleştiri, haksızlığa uğramak, hakaret, yalan haberler benim ne yazık ki büyürken alışmak zorunda kaldığım şeyler. Dolayısıyla bu internet zorbalığı ile derim kalınlaşmış bir dönemimde karşılaştım. Hakkımda atılan iftiraları elbette kabul etmiyorum.

Ama yaşı küçük ve hayat tecrübesi az yahut duygusal olarak hassas bir döneminde olan insanların bu zorbalıkla baş etmesi neredeyse imkansız. Yukarıdaki üç madde çok yeterli olduğu halde bu satırları da zaten bununla başa çıkması güç insanlar için ekliyorum. Ne yazık ki bilginin doğruluğunu ve nereden geldiğini dahi düşünmeden, kontrol etmeden inanmak çağımızın kara deliklerinden biri. Linç kültürü de öyle.

‘İnternet zorbalığına izin vermeyin’

Bunun parçası olmayın, kendinizin ve etrafınızdaki insanların internet zorbalığı ile duygusal şiddet yaşamasına izin vermeyin. Ben vermeyeceğim. Kendi aklımızı, kendi bilgilerimizi kullanmayı, araştırmayı, doğru kaynakları kullanmayı ve önce bir durup düşünerek hareket etmeyi öğrenmemiz gerek. Bu tuhaf olaydan hep birlikte çıkaracağımız ders varsa bu olsun.”

Usta yönetmenlerle çalışan bir oyuncu

‘Okul’ filmiyle sinema kariyerine başlayan Melisa Sözen Derviş Zaim’in ‘Cenneti Beklerken’, Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’, İlken Başarır’ın ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’, Yavuz Turgul’un ‘Av Mevsimi’, Semir Aslanyürek’in ‘Eve Giden Yol 1914’, Rezzan Tanyeli’nin ‘Pazarları Hiç Sevmem’ ve Fransa’da yaşayan mülteci çocukların yaşadıklarını anlatan Xavier de Choudens’in yönettiği ‘Acele Baba Aranıyor’ filmlerinde oynadı.

Sözen’e ‘Kış Uykusu’ndaki performansıyla Cannes Film Festivali’nden jürinin En İyi Kadın Oyuncu ödülü vermek istediğini ama kural gereği veremediğini Nuri Bilge Ceylan ‘Kış Uykusu’ kitabında açıklamıştı. Kurala göre Altın Palmiye, Grand Prix veya En İyi Yönetmen ödüllerinden birini alan bir filme başka bir ödül verilemiyor. ‘Kış Uykusu’ festivalde Altın Palmiye almıştı.

MHP hedef gösterdi, Suavi konserine baskınMHP hedef gösterdi, Suavi konserine baskın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.