Sanatçı Didem Yalınay’dan CerModern’de hologramlı sergi

Fransa'nın 2021'de dünya çapında etkileyici dijital sanat eserleri ortaya koyan 24 sanatçı arasında gösterdiği Didem Yalınay, matematiksel çalışmaları holograma aktarıyor. Sanatçının ortaya çıkardığı hologramlar CerModern'deki 'Akışta' sergisinde ziyaretçileri ağırlamaya başladı.

Kültür Sanat 15 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Didem Yalınay'ın sergisi Ankara'daki CerModern'de ziyaret edilebilir.

Sanatçı Didem Yalınay’ın dijital sanat eserleri CerModern’de sergilenmeye başlandı. Dün açılan sergide sanatçının matematik işlemleriyle oluşturduğu hologramlar sergileniyor. Ankara’daki Fransız Kültür Merkezi tarafından Dijital Kasım etkinlikleri kapsamında CerModern’de düzenlenen ‘Akışta / In the Flux/ Dans le flux’ sergisi 3 Aralık’a kadar devam edecek. Sergi, sanatçının ilk solo sergisi olma özelilği de taşıyor. Dijitalin var olmasının sebebinin, insanın bulunduğu alanın çok ötesine geçme istediğinden kaynaklandığını belirten sanatçı, CerModern’deki sergi için mimar Seçkin Maden ile çalıştığını ifade etti.

Didem Yalınay’ın sergisinde Mete Atatüre de var

Yalınay, “Serginin ismini veren ‘uzam’ kelimesi zaman demek, aynı zamanda da alan demek. Uzam yani zaman mesafeyi ölçmek için kullanılır. Hareket ederken de dururken de hareket var. Uzamda bükülme vardır. Çalışmamızda da matematiksel hesaplamalarla, boyutsal bükülmeleri parçacık düzeyinde holograma yansıttık ve bu ışıklı görüntüleri çıkardık” dedi.

Yalınay, bu çalışmalar için Cambridge Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Atatüre ile Türkiye ve Fransa’daki çalışmalarıyla karbon emüsyon sorununa çözümler geliştiren Prof. Dr. İskender Gökalp gibi alanın seçkin bilim insanları ile çalışmalar yaptığını söyledi.  Açıklamalarına devam eden sanatçı, “Bilim insanlarıyla madde ve ışık arasında ilişki üzerinde çalışıyorum. Sergide de ziyaretçiler 7 hologramda, ışık ve madde arasındaki yapıları görebilecek. Alman sanatçı Abel Korinsky de serginin kapsayıcı ses yerleştirmesini yaptı” dedi.

Ödüllü eser 'Açık Yapıt' Cumhuriyetin 100. yılında AKM'deÖdüllü eser ‘Açık Yapıt’ Cumhuriyetin 100. yılında AKM’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.