Yozgat’ın ‘numune çiftliği’ eski günlerine dönme çabasında
Anadolu'nun şirin ili Yozgat'ın adı pek sanatla anılmaz. Ama o gözden ırak şehirde sanat çalıştayı düzenlendi. 17 sanatçının katıldığı çalıştayın sonunda bir de sergi açıldı.
Anadolu’nun gözden ırak şehirlerinden biri Yozgat. Lakin gözden ırak olmasına rağmen zaman zaman ilham verici haberlerle karşımıza çıkabiliyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bu yıl bir sanat çalıştayı düzenlendi. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen pek çok ressam 29 Haziran- 6 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen çalıştaya katıldı ve bir haftanın sonunda bir de Resim ve Mozaik başlıklı bir sergi açtılar.
Çalıştayı Sorgunlu iş insanı ve Sorgun Belediyespor Kulübü Başkanı Ergin Gül ile eşi Sevil Gül düzenledi. Aslında geçen yıl düzenlenmeye başlandı çalıştay. Ama bu yıl katılım daha fazla olduğu için daha çok ses getirdi. Dişli Köyü yakınlarındaki yazlık evlerinde düzenlenen çalıştaya katılan sanatçılar bir hafta boyunca eserler üretti, geziler yaparak Yozgat’ı tanıdı. Sonra da küratörlüğünü ressam Hasan Mutlu’nun yaptığı çalıştaya katılan 16 ressam ve bir mozaik sanatçısının eserlerinden oluşan bir sergi açıldı.
Alper Gezeravcı Kültür Merkezi’nde açılan sergide eseri yer alan mozaik sanatçısı Gamze Er “25 senedir mozaikle uğraşıyorum. Eserlerimde gittiğim bölgenin işlerini çalışmaya çalışıyorum. Burası bozkır, bozkırın ortasında bir cennet gibi hissettim açıkçası. Bozkırıın evlerini, köylerini eserlerimde yansıtmaya çalıştım. Bu renk bozkırının canlı, mutlu insanları benim için aydın insanları, aydın yüzleri; öyle bir form yakalamaya çalıştım” dedi.
Ressam Hasan Mutlu misyonlarının güzel sanatları yaymak, geliştirmek, Yozgat’ta sanatla ilgilenen insanlara ulaşmak olduğunu söylüyor: “Sorgun’da doğdum büyüdüm. Kültür Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra İstanbul’daki atölyemde çalışmalarımı sürdürüyorum. Çalıştaya 16 sanatçımız geldi. Hepsi alanında Türkiye’nin en iyilerinden. Geldiler, ilçemizi, şehrimizi çok beğendiler. Prof. Gürsel Renna’nın Türk plastik sanatlarının başlangıcı olarak kabul ettiği Başçavuşoğlu Camii’ne götürdüm arkadaşları, çok memnun kaldılar, çok güzel, çok değişik buldular. Sonuçta altı gün boyunca çalıştık, misafir ettik. Bizim misyonumuz sanatı, güzel sanatları yaymak, geliştirmek, yeni insanlar katmak. Eminim burada 15-16 arkadaş kültür elçisi olarak Sorgun’u ve Yozgat’ı tüm Türkiye’ye tanıtacaktır. Bence çok özel bir şey yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.”