Selçuk kardeşlerin Adana’daki evi karikatür ve edebiyat merkezi olacak

Gazeteci yazar İlhan Selçuk ve kardeşi karikatürist Turhan Selçuk'un 1938-1942 yıllarında Adana’da yaşadığı ev kapılarını sanata açıyor. Önümüzdeki günlerde açılacak İlhan ve Turhan Selçuk Kültür ve Sanat Evi kentin sanat merkezi olacak.

Kültür Sanat 15 Ocak 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
İlhan ve Turhan Selçuk Kültür ve Sanat Evi, önümüzdeki aylarda hizmete girecek.

Gazeteci yazar İlhan Selçuk ve kardeşi karikatürist Turhan Selçuk’un 1938-1942 yıllarında Adana’da yaşadığı ev kentin yeni kültür ve sanat mekânı olarak kapılarını açacak.

20. yüzyıl başlarında inşa edilen ve yangında hasar gören ev Seyhan Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından yeniden restore ediliyor. Cumhuriyet’ten Mehmet S. Aman’ın haberine göre bina içinde kütüphane, anı odası, sanat etkinlikleri için çalışma odaları, kapalı sergi alanları ve kafe olacak. Selçuk ailesinin Adana’da gerçekten oturduğu ve onların anısına çeşitli kültürel sanatsal etkinlikler düzenlenecek mekânın aslına uygun şekilde restorasyonu devam ediyor.

Selçuk kardeşler için Adana önemliydi

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk restorasyonun devam ettiği evi ziyaret etti. Adanalı olmadıkları halde şehrin kendilerinin ikinci kenti olduğunu söyleyen Selçuk kentin amcası ve babasının hayatındaki önemini şu sözlerle anlattı:

“Çok heyecanlıyım. Babamın ve amcamın yaşamlarında olduğu gibi Adana da benim ikinci kentim oluverdi. Adanalı değiliz ama Adanalı biliniriz. Turhan ve İlhan Selçuk’un gençlik yıllarının ilk yaşam deneyimleri bu kentte oluştu. 1930’ların sonu 40’ların başı sanata, kültüre, yazına, karikatüre çok önem verilen zamanlardı. Babamla amcam Adana Erkek Lisesi’nde birlikte okurken dedem Kasım Selçuk hem onların, hem de Yaşar amcanın (Yaşar Kemal) askerlik hocası oldu.” Turhan Selçuk’un ilk karikatürü 1941’de Adana’nın günlük siyasi gazetesi Türk Sözü’nde yayımlandı. Adana’da sonra İstanbul’a gelen Selçuk kardeşler 5 Ocak 1956’da Dolmuş dergisini çıkardı. Dergiyi Adana’nın bağımsızlık gününde çıkarmaları rastlantı değildi.

Karikatür ve edebiyat merkezi olacak

KUDEB Müdürü Murat Ulaş yapının Adana’nın turizm ve kültürüne katkı sağladığını söyledi. Yapıyı envanterlerin sergilenmesi, sanatçı ve öğrencilerin atölye çalışmaları yapması ve yaşayan bir kültür sanat evi olarak kullanmayı amaçladıklarını belirterek “Karikatür sanatı ve edebiyat özelinde birçok sanat etkinliğinin yapılacağı bir mekân olacak” dedi.

İlhan ve Turhan Selçuk Kültür ve Sanat Evi önümüzdeki aylarda hizmete girecek.

Karikatürün 'Oscarlı' eserleri Eskişehir'deKarikatürün ‘Oscarlı’ eserleri Eskişehir’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.