Selçuk Demirel Ankara’da, Albert Bitran doğduğu İstanbul’da

Selçuk Demirel iklim krizini konu edinen 'Yerle Gök Arasında' başlıklı sergisiyle Ankara'ya gidiyor, İstanbul doğumlu çok yönlü çağdaş sanatçı Albert Bitran ise Dirimart'a konuk oluyor.

Kültür Sanat 3 Mayıs 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Selçuk Demirel iklim krizini tartışmaya açtığı ‘Yerle Gök Arasında’ başlıklı sergisiyle Ankara’ya gidiyor, İstanbul doğumlu çok yönlü çağdaş sanatçı Albert Bitran ise Drimart’a konuk oluyor. Buyrun 10Haber sergi turuna…

Deplasman, Selçuk Demirel sergisi kataloğundan.

Yerle Gök Arasında

Le Monde, Le Monde Diplomatique, Le Nouvel Observateur, The Washington Post, The New York Times, The Wall Street Journal gibi dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde çizimler yapan Selçuk Demirel İstanbul’dan sonra Ankara’daki sanatseverlerle buluşuyor.

50’nin üzerinde kitap ve albümü yayımlanan Demirel, ‘Yerle Gök Arasında/Entre Ciel et Terre’  adlı sergisinde  35 yıllık üretimlerini bir araya getiriyor. Çizimlerim merkezinde ise tüm dünyanın en büyük problemi, iklim krizi var.

Sanatçı Emrah Kolukısa’ya verdiği, Artnewspaper’da yayımlanan röportajda insanla doğa ilişkisini ele alan çizimlerini ve bu konudaki fikirlerini şu sözlerle açıklamıştı:

“İnsanın var oluşundan beri doğayla ilişkisi problematik. Doğayı yenilmesi gereken bir rakip gibi gördü. Bir çeşit bitmez tükenmez savaş halinde (yapılan bütün ilerlemeleri göz ardı etmeksizin). Doğayı ele geçirip sonuna kadar sömürmek, ranta çevirmek çabasında. Toprağın ciğerini söküp birkaç gram altın için binlerce ton toprağı yerinden etmek, akarsuları siyanürle zehirlemek… Bütün ekosistemi yok eden bu kâr ve rant açlığını anlamak zor. Burada buna izin veren, bu talana/yalana destek çıkan politik otoritelerin sorumsuzluğunu da belirtmek lazım. Ne zaman ki insan kendisinin de doğanın parçası olduğunu anlar belki o zaman kendine zarar vermekten uzak duracaktır diye umut ediyorum.”

📌Paris’te yaşayan Demirel’in katılımıyla bugün Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak sergi 24 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.


Albert Bitran.

Gölge Topraklar Gök Topraklar, Albert Bitran 

Resim, heykel, seramik gibi farklı disiplinlerde çalışan Albert Bitran Paris’te yükselen soyut sanat akımının önemli temsilcilerinden biriydi. İstanbul’da dünyaya gelen Bitran, Saint Michel Lisesi’ndeki eğitiminden sonra mimarlık eğitimi için Paris’e gidiyor ve böylece hayat rotasını değiştirmiş oluyor. Burada Paris Ekolü’nün üyeleriyle tanıştıktan sonra kendini soyut sanata veriyor. 2018’de hayatını kaybeden sanatçı, şimdi eserleriyle Dirimart’ın konuğu.

Sanatçının 1956 – 2013 yılları arasında ürettiği eserlerin bir seçkisi niteliğindeki Gölge Topraklar Gök Topraklar başlıklı sergi, sanatçının farklı dönem eserlerini bir araya getiren geniş bir yelpazeye sahip.

📌Dumanı üzerinde tüten sergiyi ziyaret etmek için 2 Haziran’a kadar vaktiniz var.


Özkan Arı Art Academy +18 Young

Bağımsız sanatçılara kapılarını açan sanat alanı Loft Art, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi bölümü öğrencilerinin eserlerinden oluşan yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Özkan Arı Art Academy +18 Young başlıklı sergide sanatçılar ilhamlarını Jean Baudrillard ve Michel Foucault gibi düşünürlerin teorilerinden alıyor.  İktidar tanımı ve yeniden üretim kavramlarını düşündüren eserler izleyicilerle buluşuyor.

Sergide Abdullah Akburak, Bahar Başak Üstel Arı, Beyzanur Soyer, Bilgehan Bülbül, Burak Şimşek, Edanur Arslantay, Fatma Gökçe, Gülsüm Duman, Hayrullah Şengül, İpek Kılıç, Melih Kulaz, Özkan Arı, Rabia Tosun, Seda Eryılmaz, Selda Yurtsever, Selma Koç, Tuğçe Doğan, Tülay Ayaz, Zeynep Erdek, Zeynep Karaboğa olmak üzere 20 bağımsız sanatçının tuval eserlerine yer alıyor.

📌Sergi, Loft Art’ın Nisbetiye On’daki mekanında 30 Haziran’a dek ziyaret edilebilecek.


Geniş Açı

Macar Kültür Merkezi, Macaristan Ulusal Film Enstitüsü’nün hazırladığı ve Macar sinemasının 120 yılını anlatan Geniş Açı başlıklı sergi 31 Ağustos’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Sergide, sessiz ve sesli sinema dönemi, Macaristan sinemasının altın çağları, ödüllü çağdaş filmler ve birçok önemli festivalde kazanılan ödüllere dair bilgilere yer verilecek.


Her Şeyin Başladığı Yer

Cam. Akla ilk gelen haliyle kırılgan, hassas ve dikkat edilmesi gereken bir madde. Kerem Giriş’in Her Şeyin Başladığı Yer başlıklı sergisi ise kimlik, ırk, din gibi her türlü etnisiteyi ayırt etmeksizin bir araya getiren çocukluğunda oynadığı oyunlardan ilham alarak cama farklı bir gözle bakmaya davet ediyor.

📌 Art On İstanbul’un ev sahipliği yaptığı sergi 11 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilir.

Oktay Demirkesen.

An’da Asılı Kalan

Fotoğraf sanatçısı Oktay Demirkesen ve heykeltıraş Nihat Arıkan bir araya geldi, suyun hareketini ve dönüşümünü kendi alanlarında yorumladı. Ortaya su damlasının her sıçrayışta farklı bir forma bürünmesini, hem fotoğraflarla hem de heykellerle gösteren An’da Asılı Kalan başlıklı bir sergi çıktı. Demirkesen ve Arıkan, disiplinlerarası bir diyalog oluşturarak, farklı sanatsal ifadelerin suyla olan ilişkisini anlatıyorlar.

📌 Sergiyi 25 Mayıs’a kadar  Decollage Art Space’te ziyaret edilebilirsiniz.

Yansımalar

Yansımalar adlı karma sergide 19 sanatçı bir araya geliyor; insanlara sanat aracılığıyla hem kişisel hem de toplumsal keşifler sunuyor. Sanatçıların eserleriyle tek bir amacı var: Sanatın evrensel dilini kullanarak insanları birbirine yakınlaştırmak ve yaşadıkları dünyaya dair daha duyarlı hale getirmek.  Sizin de buna niyetiniz varsa küratörlüğünü Kenan Bahadır Derre’nin üstlendiği sergiyi, 31 Mayıs’a kadar Trump Alışveriş Merkezi B2 katında bulunan Trump Art Gallery’de ziyaret edebilirsiniz.

Sergi Turu: Devrim Erbil'e saygı resimlerinden Arter'deki insaniyet fotoğraflarına...Sergi Turu: Devrim Erbil’e saygı resimlerinden Arter’deki insaniyet fotoğraflarına…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.