Sinemaya borcumuz vardı, onu ödüyoruz

Babalarının dost olması nedeniyle çocukluk arkadaşı onlar. Ali Sunal ve Doğa Rutkay'dan bahsediyoruz. 'Hava Muhalefeti' filminde karı kocayı oynayan ikili çocukluk günlerine dair anılarını paylaştı ve filmlerinin sinemada gösterilmesinin sebebini anlattı.

Kültür Sanat 15 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kemal Sunal ve Rutkay Aziz çok yakın arkadaşlardı. Her pazartesi buluşacak kadar yakın hem de. Doğal olarak onların çocukları Doğa Rutkay için Kemal Sunal Kemal Abi, Ali Sunal için de Rutkay Aziz, Rutkay Abi’ydi. Bugünlerde, o iki yakın arkadaşın çocukları ‘Hava Muhalefeti’ filminin başrol oyuncuları olarak karşımıza çıkıyor. Bir anlamda çocukluk arkadaşı olan Ali Sunal ve Doğa Rutkay filmle ilgili www.ekonomim.com sitesinden Merve Yedekçi’ye verdikleri söyleşide işte günlere gidiyorlar.

‘Kemal Abi bana patates köfte ısmarlardı’

Ali Sunal “Doğa’nın babasını çok iyi tanıyorum. Doğa da ben de, şöhretli aile evinde asla büyümedik. Çünkü biz şöhret içerisinde yaşamadık. Örneğin deli bir ressam olur baban ‘Çık odadan, sanat yapıyorum’ diye seslenir. Bizde böyle hikâyeler olmadı hiç. Gayet normal aile içerisinde büyüdük. Ailelerimiz birbirleriyle görüşen insanlardı” derken Doğa Rutkay Kemal Abi’siyle ilgili hoş bir anekdot anlatıyor: “Rahmetli Kemal Abi’mle babamın her pazartesi buluşmaları vardı. Nurlar içinde yatsın, kaybettiğimiz bir başka değerimiz Tarık Abi’miz her zaman beraber aynı yerde olurlardı. Kimseyi de kolay kolay o masaya almazlardı, yabancıysan oturamazdın. Babam genelde ya orada olurdu ya da tiyatroda. Işık Lisesi’nden çıkıp babamı görmeye gittiğim zaman Kemal Abi’m beni görünce sevdiğimi bildiği için hemen patates-köfte ısmarlardı. Beraber yerdik. Hatta şakalaşırdık. O her zaman ‘Ben yemeyeceğim, tokum’ derdi. Babam da ona karşılık olarak kulağıma eğilerek ‘Patateslerini yerken Kemal’e bak’ derdi. Sonra patates gelirdi Kemal Abi önden ‘Acıkmışım’ diyerek beraber yerdik. Çok güzel anılarımız vardı.”

‘Babam politik bir isim olduğu için bunun dezavantajını yaşadım’

Doğa Rutkay babasının politik görüşleri nedeniyle sanat hayatını şekillendirmesinin kendisi için bir dezavantaj olduğunu da anlatıyor: “Biliyorsunuz babam devrimci ve siyasi tiyatro yapıyordu. Benden de beklenen o oldu. Sen neden siyasi-politik bir iş yapmıyorsun soruları peşimdeydi. Neden komedyen oldun, babanın yolundan gitmiyorsun tepkilerine çok maruz kaldım. Tabii sonra babam da ‘Avrupa Yakası’, ‘Bizimkiler’ gibi projelerde komedi oynayınca ‘Bak doğru yolu buldun’ diyerek aramızda şakalaşırdık.”

‘Sinemayı çok seviyoruz’

İki oyuncu da babadan sinemacı, bunun için sinema onlar için çok şey ifade ediyor. Filmlerini dijital platformlara vermek yerine sinemalarda gösterime sokmayı bunun için tercih ediyorlar. Bununla ilgili olarak Ali Sunal “Biz sinemaya çok şey borçluyuz. Sinemada film seyrederek bu işe âşık olan insanlar olarak yeniden sinemada olmak bizler için büyük keyif. İnsanları tekrar sinema ile barıştırmaya milyonda bir bile etkimiz olur ise ne mutlu bize. Bir sinemasever olarak daha büyük bir mutluluk yok” diyor.

Doğa Rutkay ise “Mesela biz bu filmi BKM ailesi olarak dijital platformlarda seyirci ile buluşturabilirdik. Fakat sinemayı çok seviyoruz. Sinemaya borçluyuz. O yüzden seyircimizi biraz mutlu etmek, evden çıkartıp sinemaya getirmek bizler için çok kıymetli. Sinemaya olan tutkumuzdan bu filmimiz de sinemada olsun istedik” diyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.