İngiltere’deki sanat kurumları bütçe için koleksiyonlarını satıyor
Sabahattin Ali'den Refik Halit Karay'a, Ruhi Su'dan Zekeriya Serterl'e pek çok ismin yattığı Sinop Cezaevi Müzesi üç yıllık restorasyonun ardından bayram tatili sürecinde dün itibarıyla kapılarını açtı. Bayram tatilinin de etkisiyle müzeye, ilk gününden itibaren ilgi büyük oldu.
Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi’nin bazı bölümleri ziyarete açıldı. Avrupa Birliği’nin desteğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlanan kısa adıyla Sinop Cezaevi Müzesi’nin bazı bölümleri ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Tarihi yapıda Temmuz 2020’de başlatılan restorasyon çalışmaları sona erdi. Tarihi yapıdaki restorasyon çalışmaları üç yıl sürdü.
Sinop Cezaevi Müzesi’nin açılışı dokuz günlük uzun bayram tatili sürecinde gerçekleşti. Bazı bölümleri dün itibarıyla kapılarını ziyaretçilere açan müze, bayram tatilinin de etkisiyle turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Ziyaretçiler ikinci bir duyuruya kadar müzeyi ücretsiz gezebilecek.
Sinop Cezaevi’nin Türk edebiyatı, daha doğrusu tüm sanat dünyasında ayrı bir yeri var. Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Ruhi Su, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek, Zekeriya Sertel ve daha nicesi. Hepsi hayatlarının bir bölümünü bu cezaevinde geçirmişti. Sabahattin Ali’nin ‘Aldırma Gönül’ şiirini yazmasına neden olan ve Evliya Çelebi’nin yazdığına göre kökleri 16. yüzyıla kadar uzanan zindanlara dayanan tarihi cezaevi yıllar önce müzeye dönüştürülmüştü.
Başrolünde Ferhan Şensoy, Ali Çatalbaş, Bülent Kayabaş ve Rasim Öztekin’in oynadığı 2005 yapımı ‘Pardon’ filminin yanı sıra ‘Firar’ ve ‘Parmaklıklar Ardında’ gibi yapımlara da ev sahipliği yapan Sinop Cezaevi Müzesi bir süredir restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalıydı. 1887’de inşa edilen ve 1999’a kadar hapishane olarak kullanılan cezaevi 2000 yılında müzeye dönüştürülmüştü. Müze yapısı içerisinde sosyal donatı alanlarının yanı sıra çeşitli eğitim atölyesi odaları, denizcilik ve edebiyat müzeleri de yer alıyor.