Roma İmparatoru Hadrian’ın ambarı müze oldu

Antalya'daki Myra Antik Kenti'nin liman mahallesi olan Andriake Ören Yeri'nde Roma İmparatoru Hadrian tarafından granarium (tahıl ambarı) olarak yaptırılan yapı, bugün Likya Uygarlıkları Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kültür Sanat 5 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Roma İmparatoru Hadrian'ın tahıl ambarı müze olarak kullanılıyor.

Tarihteki en eski demokrasi örneklerinden olanve çağdaş yönetimlere de ilham olan Likya Birliği’nin dini inançları, ekonomik ve sosyal yaşamı hakkında bilgiler veren eserlerin sergilendiği müze, 2016’dan bu yana turizme hizmet ediyor. Müze, Roma İmparatoru Hadrian’ın inşa ettirdiği tahıl ambarı yapısının dönüştürülmesiyle kuruldu. Birliğin önemli kentlerinden Patara, Myra, Ksanthos, Tlos, Olympos gibi antik kentlerdeki kazılardan ve bölgeden elde edilen eserlerin yer aldığı müze ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Antik çağda limana yüklerin nasıl getirildiğine dair canlandırmaların da yer aldığı Roma İmparatoru Hadrian döneminden kalma binadan dönüştürülen müzede, gümrük yazıtı, 12 tanrılı adak steli, Menorah Levhası, Aziz Nikolaos’un betimlendiği ikonalar, lahitlerden çıkan altın takılar, eski Tunç çağına tarihlenen gemi çapaları, tiyatro maskları gibi eserler dikkati çekiyor. Müzenin etrafında asırlık zeytin ağaçları, hamam, kilise, agora, sarnıç ve mor boyanın üretildiği “murex” işlikleri de yer alıyor.

Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik’in başkanlığında 2009’da alanda arkeolojik kazıların ve restorasyon çalışmalarının başladığını söyledi. Roma İmparatoru Hadrian döneminde inşa edilen granarium (tahıl ambar) yapısının, arkeolojik kazılardan ve restorasyon çalışmalarından sonra müze olarak kullanılması amacıyla kazıların bu alanda başlatıldığını anlatan Sezgin, müzenin açıldığı 2016’dan sonra da ören yerinde arkeolojik çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Roma İmparatoru Hadrian döneminde inşa edilen binada bine yakın eser sergilendiğini belirten Sezgin, yeni çıkarılan eserleri yakında sergileyeceklerini ve daha zengin görsel sunumlar yapacaklarını bildirdi. Ziyaretçilerin Likya medeniyetini tanıma fırsatı bulduğunu aktaran Sezgin, “MÖ 4. yüzyıldan Osmanlı’ya kadar bu coğrafyaya ait eserleri müzede sergiliyoruz. Müzemizi gezenler Batı Anadolu’daki Likya bölgesinde yaşayan halklarla ilgili bilgiler ediniyorlar.” dedi.

Konser Kurdu elektronik ritimleri takip ediyorKonser Kurdu elektronik ritimleri takip ediyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.