Facianın 10. yıldönümünde avukatlardan Soma belgeseli: Sahi gerçekte ne oldu?

Cumhuriyet tarihinin en büyük iş kazası olarak tarihe geçen, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının 10. yılı için belgesel çekildi. Belgeseli çekenlerse avukatlar. Belgeselde Soma'daki adalet arayışının öyküsü anlatılıyor.

Kültür Sanat 6 Mayıs 2024
'Karanlıkdere' 13 Mayıs'ta gösterime girecek.

Tarih 13 Mayıs 2014… O gün tüm Türkiye Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangınla sarsıldı. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında çıkan yangında, 301 maden işçisi hayatını kaybetti, 162 işçi de yaralandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük can kaybıyla sonuçlanan iş ve madencilik kazasıydı. Büyük bir facia olarak hafızalara kazındı bu kaza.

Ama bu kazada kusurlu çoktu. 2016’da açıklanan bilirkişi raporunda başta işletme Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. olmak üzere Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ihmali ve kusuru olduğu yazıldı.

Fakat bu bilirkişi raporuna rağmen, Soma Davası olarak anılan yargılamalarda çıkan sonuç sorumluları cezalandırmaktan uzaktı. Ki dava süreci de Türkiye’deki adalet sistemini sorgulatır bir seyir izlemişti. Hatta Soma davasının avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay başka suçlardan hüküm giydi ve şu an hapisteler.

Belgesel Soma davasının 10’uncu yılında 13 Mayıs 2024’te Youtube üzerinden gösterime girecek.

Bu sene maden faciasının 10. yılı. Soma’daki facianın sorumlularının hak ettiği cezayı almadıklarını düşünen avukatlar adalet için bir belgesel çektiler. Çağdaş Hukukçular Derneği hafızayı güncel tutmak için katliamın tüm gerçeklerini, yargılama sürecini ve mağdur ailelerin adalet mücadelesini anlatan bir belgesel hazırladı. Senaryosunu Avukat Melike Polat ve Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın kaleme aldığı ‘Bir Soma Katliamı Belgeseli: Karanlıkdere’nin yönetmenliğini Avukat Derviş Emre Aydın üstlendi. Belgeseli sanatçı Suavi seslendirdi. Belgesel 13 Mayıs 2024’te YouTube’dan yayınlanacak.

 

Belgeselci Koray Kesik'e muamma gözaltıBelgeselci Koray Kesik’e muamma gözaltı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler