ENKA 2023’e Pink Floyd ve tango sesleriyle veda ediyor
Müzik dünyası hareketli günler yaşıyor. Katalog satışlarında yüzlerce milyon dolar havada uçuşuyor. Michael Jackson, Queen, Elton John derken bu furyaya Pink Floyd da eklenmek üzere. Katalog için bahsi geçen rakam ise 500 milyon dolar. Üstelik bu, koleksiyonun sadece bir bölümü için konuşulan miktar. Koleksiyonu almaya en yakın şirketse Sony Music. Aslında bu satış hikâyesi 2022 yılına kadar uzanıyor.
Tüm zamanların en çok satan albümleri arasında yer alan 1973 tarihli ‘Dark Side of the Moon’u ve 1960’lara kadar uzanan albümleri içeren arşivi satmak için o sene ilk girişimler yapılmıştı. Ancak grup üyelerinin daha doğrusu David Gilmour ve Roger Waters arasındaki malum gerilim sürecin ilerlemesindeki engellerden biri olmuştu. 2022’de düzenlenen açık artırmada, rakip plak şirketleri Warner Music ve BMG ile müzik hakları grubu Hipgnosis dahil olmak üzere müzik şirketleri ve yatırımcıların iştahını kabartmıştı. Ancak Roger Waters ile Dave Gilmour arasındaki anlaşmazlık nedeniyle süreç raydan çıkmıştı.
Ancak bu kez devrede niyeti çok daha ciddi bir şirket var; Sony Music. Şirket bu yıl Michael Jackson’ın müzik kataloğunun yüzde 50 hissesini en az 600 milyon dolara satın aldı. Bob Dylan 2022’de kayıtlarını Sony’ye satarken, bir yıl önce Chelsea FC’nin Amerikalı milyarder ortağı Todd Boehly’nin aracı Eldridge, Bruce Springsteen’in tüm diskografisini satın almasını destekledi. Queen’in kataloğu için ödenen bedelse 1.2 milyar dolar olmuştu. Şimdi şirket bu zengin koleksiyonuna bir yenisini daha katmak üzere.
Sony Music ve Pink Floyd şu sıralar satın alma için görüşmelere devam ediyor. 1965’te kurulan grubun satışa konu olması muhtemel albümlerinin hangilerini kapsadığı tam olarak bilinmiyor. Örneğin 1979 tarihli ‘The Wall’ ve sonrasındaki albümlerin de satışa dahil edilip edilmeyeceği merak konusu. The Times hem Sony Music hem de Pink Floyd temsilcilerine konu hakkında soru sormak üzere ulaştı. Ancak ne yazık ki her iki taraf da şimdilik son derece ketum davranıyor.
Şimdi biraz işin ekonomisine göz atalım. Analistler, dünyada şu anda hüküm süren yüksek faiz oranlarının getiriler üzerinde baskı yaratması nedeniyle piyasanın son aylarda soğuduğunu söylüyor. Peki bu ne anlama geliyor? Aralarında Neil Young ve Red Hot Chili Peppers gibi önemli isimlerin albüm kataloglarına 2 milyar dolardan fazla para harcayan Hipgnosis Songs Fund, şu sıralar bu yatırımlarını telafi etmekte zorlandı. Bir süre sonra da yatırım grubu Blackstone tarafından satın alındı. Sektörün önde gelen şirketlerinden Sony Music ise yaptığı alımlara bir yenisini daha eklemek üzereyken çok daha fazla risk alıp hareket ediyor.