Osmanlı’nın demiryolu inşaatı sırasında bulunan ‘On Emir’ 2 milyon dolara satışa çıkıyor

New York'ta 18 Aralık'ta tarihi bir açık artırma var. Günümüze ulaşan ve bilinen en eski '10 Emir' tableti olma özelliği taşıyan tarihi eser 2 milyon dolara satışta. Tablet Osmanlı döneminde Hicaz Demiryolu inşaatı sırasında ortaya çıkarılmıştı.

Arkeoloji 15 Kasım 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

New York’taki Sotheby’s 18 Aralık’ta On Emir’in yazılı olduğu en eski taş tableti açık arttırmaya çıkaracak. Yaklaşık 1.500 yıl öncesine, Geç Bizans dönemine tarihlenen bu antik eserin 1 milyon ila 2 milyon dolar arasında bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.

Yaklaşık iki metre boyunda ve 115 kilo ağırlığındaki yazıtlı tablet bu döneme ait türünün tek örneği. Üstünde 20 satırlık Paleo-İbranice bir yazı var. Taş tablet Osmanlı döneminde 1913 yılında bugünkü İsrail’in güney kıyısındaki Hicaz Demiryolu inşaatı sırasında bulunmuştu. Başlangıçta önemi fark edilmeyen tablet tarihi değeri anlaşılana kadar otuz yıl boyunca kaldırım taşı olarak kullanıldı.

Bilim insanı taşı satın almıştı

Bu otuz yıl boyunca taş, yerel bir evin dışında yukarı doğru baktı ve yaya trafiğine ve doğal hava koşullarına maruz kaldı. Daha sonra 1943 yılında bir bilim insanı metnin kutsal sayılan On Emir’in bir versiyonu olduğunu fark ettikten sonra taşı satın aldı.

Tabletin orijinal yerinin muhtemelen milâttan sonra 400-600 yıllarındaki Roma istilaları ya da 11. yüzyıldaki Haçlı Seferleri sırasında tahrip edilen bir sinagog ya da özel bir konut olduğu tahmin ediliyor. Sotheby’s’in küresel kitap ve el yazmaları başkanı Richard Austin “Bu olağanüstü tablet sadece çok önemli bir tarihi eser değil, aynı zamanda Batı medeniyetinin şekillenmesine yardımcı olan inançlarla somut bir bağlantıdır” dedi.

Metroyla gidilebilen antik kent: PergeMetroyla gidilebilen antik kent: Perge

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.