Sting uyarıyor: Yapay zekâyla bir savaş halindeyiz

Çağın en önemli müzisyenlerden biri olarak kabul edilen Sting, yapay zekâya savaş açtı. Kontrolü asla makinelere kaptırmamamız gerektiğini savunan Sting, bu açıdan bakıldığında yapay zekâ ile bir savaş halinde olduğumuzu söyledi.

Kültür Sanat 19 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
71 yaşındaki Sting, yapay zekâya karşı müzisyenleri uyarıyor.

Çağın en önemli müzisyenlerinden Sting de artırılmış gerçeklik meselesine sessiz kalmadı. Dua Lipa’ya ‘Aşkın Olayım’ şarkısının söyletildiği, Drake ile The Weeknd’e düet yaptırıldığı artırılmış gerçeklik döneminde gidişata bir eleştiri de Sting’den geldi. İngiliz sanatçı yaptığı açıklamada müzisyenlerin yapay zekâyla bir savaş içerisinde olduğunu belirtti. Sting yaptığı açıklamada “Bu, önümüzdeki birkaç yıl içinde hepimizin mücadele etmesi gereken bir savaş olacak. İnsan sermayemizi yapay zekaya karşı savunmalıyız” dedi.

Sting’den farklı düşünenler de var

Yapay zekâya dair tartışmalar devam ederken bu konda Sting’den farklı düşünenler de var. Pet Shop Boys’un solisti Neil Tennant geçtiğimiz günlerde yapay zekânın müzisyenlerin yazar tıkanıklığının üstesinden gelmesine yardımcı olabileceğini öne sürdü. Tennant’ın açıklamlarına bir yere kadar katıldığını belirten Sting, bunun ancak tüm kontrolün insanlarda olması kaydıyla faydalı olabileceğini söyledi. Sting kontrolü asla makinelere bırakmamamız gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yapay zeka tarafından yazılan müziğin telif hakkının olup olamayacağı hala tartışma konusu. Örneğin İngiliz telif hakkı yasası uyarınca, yapay zekâ tarafından üretilen eserler teorik olarak korunabilir. Bununla birlikte, ABD Telif Hakkı Ofisi kısa süre önce müzik de dahil olmak üzere yapay zekâ sanatının insan yazarlığının ürünü olmadığı için telif hakkıyla korunamayacağına karar verdi.

The Weeknd ile Drake’in şarkısı listeleri altüst etti. Ama sorun şu: Müzisyenlerin böyle bir şarkısı yok!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.