Suç ve Ceza Film Festivali günlüğü: Söz Gazze mezalimini yaşayanlarda!

Kültür Sanat 25 Kasım 2024

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde bugün öne çıkan filmler, dünyanın farklı bölgelerindeki siyasi ve toplumsal krizler nedeniyle yaşanan adaletsizlikleri seyirci önüne getiriyor. Filistin, Suriye, Gürcistan ve Afganistan’da yaşanan gelişmeler nedeniyle başgösteren insani dramları anlatan dört film var bugün programda. Ayrıca bir de yapay zekanın hakimin görevini üstlenmesini anlatan ‘Yapay Adalet’ de günün kaçırılmaması gereken filmlerinden.

Gazze’nin anlatılmamış öyküleri

Filistinli yönetmen Rashid Masharawi’nin Gazze’deki filmler ve film yapımcıları için kurduğu Masharawi Fonu’nun projesi olan Sıfır Noktasından – Gazze’nin  Anlatılmamış Öyküleri, süreleri üç ila altı dakika arasında değişen farklı türlerde 22 kısa filmden oluşuyor. Gazze halkının sesini duyurmak ve çoğu zaman duyulmayan deneyimlerini belgelemek için tasarlanan projedeki filmlerin yönetmenleri acımasız bombardımanlar, kayıplar ve yokluk içinde hapsedilmelerine dair tanıklıklarıyla, izleyicileri onurlu bir şekilde hayatta kalmak için verdikleri günlük mücadelelerine ortak ediyorlar.

Kuzey Gazze’den görsel sanatçı Neda’a Abu Hasna, yıkılmış stüdyosuna geri dönerek sanat eserlerinden geriye kalanları arıyor. Bashar Al Balbisi dans grubundaki arkadaşlarını arayan bir dansçı kızın peşinden gidiyor. Mahdi Karirah 10 yıl önceki patlamada hafızasını kaybeden bir babanın yakın zamandaki patlamada hafızasını geri kazanma hikâyesini anlatıyor. Aws Al-Banna yıkılmış mahallesine geri dönerek gelecek hayalleri kurduğu sevgilisinin enkazında geziyor. Hana Eleiwa ölüm, kayıp ve yıkımların arasında bir anlık sevinç arıyor;  stand-up komedyeni Nidal Damo en sevdiği mekânda gösteri yapmaya hazırlanırken, izleyiciyi yakın zamanda gerçekleşen bir katliamın ardından yaşananlara tanık ediyor.

Etimad Washah, çok sevdiği sahibini patlamada kaybeden bir eşeğin sahibini geride bırakamayışını, Alaa Damo, güvenli olduğu söylenen bölgelerden enkaz altında kalışının hikayesini anlatıyor. Reema Mahmoud savaşın enkazı altında benliğini kaybetmemeye çalışan bir kadını konu ediyor filmine. Muhammad Alshareef, bir adamın ekipman sıkıntılarına rağmen kardeşini enkazdan kurtarma çabasını aktarıyor. Khamis Masharawi, birçoğu yeni yetim kalmış çocuklara sanat terapisi sağlayan bir animasyon atölyesine giriyor ve sürekli yaşadıkları terörle hesaplaşmalarını anlatıyor. Islam Al Zeriei uçak ve top sesleriyle mücadele etmek için kulaklıkla yaşayan ve dansla yıkıma direnen bir kadının hikâyesini aktarıyor seyirciye.

Karim Satoum bir gece önce yaşadıklarından aklında kalanları, Mustafa Al-Nabih bir kadın romancının çevresindeki medeniyetin çöküşüyle yerinden edilmesini; Wissam Moussa en yakın arkadaşının ailesini kaybetmesine tanık olan 10 yaşındaki Farah’ın savaştan sonraki hayatını; Basel El-Maqousi, filmin sonunda tamamlanacak bir resim üzerinde çalışan bir sanatçının yaşadığı süreci anlatırken Ahmed Al-Danaf çadırlar ve yıkıntılar arasından geçerek artık var olmayan okuluna ve öğretmeninin mezarına ulaşan bir çocuğu takip ediyor.

Alaa Islam Ayoub 1948’deki Filistin göçünde evini terk ederken yanına alamadığı kitapları için kendini suçlu hisseden genç bir kızı bir kez daha hatırlatırken Tamer Nijim yerinden edilmiş bir öğretmenin en temel ihtiyaçlarını karşılamak için bir kuyruktan diğerine yaptığı günlük yolculuğu perdeye yansıtıyor. Rabab Khamis mülteci bir ailenin temek ihtiyaç olan ancak kıt bir meta haline gelen sudan en iyi şekilde faydalanmak zorunda kalışını; Mustafa Kolab Gazze’de bomba sesleri, ambulanslar ve yardım çığlıkları ile dolu Gazze Denizi’ndeki uzun ve karanlık bir geceyi gözler önüne seriyor. Sinemacı Ahmad Hassouna ise hem kendi ve hem de ailesinin hayatını kurtarmak için yiyecek ve güvenlik arayışıyla çıktığı yolculukta değişmek zorunda kalan öncelikleriyle sinemadan da özür diliyor. Filmler toplu olarak İBB Beyoğlu Sineması’nda saat 21.30’da gösterilecek. (Bilet almak için tıklayınız.)


Yapay zekalı hakim adalet dağıtıyor!

🔴 San Sebastian Film Festivali’nde gösterilen Simon Casal imzalı ‘Yapay Adalet / Artificial Justice’ yakın bir gelecekte, İspanyol hükümetinin yargıçların yerine yapay zekâ kullanma girişimini ve sistemin bir yargıç tarafından değerlendirilmesini konu alıyor. Ancak işin içine büyük şirketler ve siyaset girince tarafsızlık ve analiz yerine para ve hırs öne çıkıyor. İnsani adalet sağlama yöntemini yapay zekanın dayandığı bilimsel ve olasılıksal yöntemle karşı karşıya getiren film, adalet sisteminin doğasını sonsuza dek değiştirecek bir teknolojinin doğuracağı sorunlar ve sonuçlar nedeniyle insanların katılım, ifade ve özgürlük için kalan alanlarını da sorguluyor. ‘Yapay Adalet’ bugün saat 14.00’te City’s Cinewam Sineması’nda. Bilet almak için tıklayınız.


Suriye’de adalet arayışı

🔴 Jonathan Millet’nin ilk uzun metraj filmi ‘Hayaletler / Ghost Trail’ Suriye’deki savaşa yol açan baskı rejiminin mağdurlarından birinin adaleti sağlama çabasına odaklanıyor. Annesi Beyrut’ta bir sığınmacı kampında oğlunun Berlin’de öğrenci olmasıyla avunurken, Hamid, sesini tanıdığı, ama yüzünü görmediği işkencecinin peşine düşüyor. Cannes Film Festivali Altın Kamera adayı olan ve Eleştirmenlerin Haftası’nın açılışını yapan bu tüyler ürpertici ve dokunaklı politik gerilim gerçek olaylara dayanıyor. ‘Hayaletler’ bugün saat 19.00’da City’s Cinewam Sineması’nda. Bilet almak için tıklayınız.


Sahi 2006’da Gürciler ne yaşamıştı?

🔴 Rusudan Glurjidze, Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yapan ikinci uzun metraj filmi ‘Antika / The Antique’ ile Güney Osetya ihtilafı nedeniyle Gürcistan’ın Rusya Federasyonu’ndan ayrıldığı ve Rus hükümetinin Gürcüleri sınır dışı ettiği 2006 yılına uzanıyor ve gerçek olaylardan esinleniyor. Glurjidze, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Rusya’nın mahkumiyetine yol açan bu olayları St.Petersburg’da geçen sıra dışı dostluk, dayanışma, aşk ve iş ilişkilerini ele aldığı çok katmanlı bir öykünün arka planında kullanıyor. Türkiye’de ilk kez festivalde izleyiciyle buluşacak, Gürcistan’ın Oscar adayı film, insanların hayatlarının altüst oluşunu özgür ruhlu genç Gürcü kadın ve alışkanlıklarına bağlı yaşlı Rus erkeğin kesişen yolları üzerinden mizahla yumuşatarak gösteriyor. ‘Antika’ bugün saat 21.30’da City’s Cinewam Sineması’nda.Bilet almak için tıklayınız.


Taliban’dan kaçanların hikayesi

🔴 Saraybosna Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan Vuk Ršumović imzalı ‘Tanrıların Arasında / Dwelling Among the Gods’ Türkiye’de ilk kez festivalde izleyiciyle buluşacak. Venedik Eleştirmenler Haftası ödüllü ilk uzun metrajlı filmi ‘No One’s Child’ ile tanınan Vuk Ršumović, bu kez kocası ve üç küçük çocuğuyla birlikte Taliban rejiminden kaçıp göçmen olarak Avrupa’ya gitmek isterken Sırbistan’da sıkışan Ferişte’yi merkezine alıyor. ‘Tanrıların Arasında’ bugün saat 19.00’da Kadıköy Sineması’nda. Bilet almak için tıklayınız.


İfade özgürlüğü ve adalete yapay zeka merhemi

Gelelim günün söyleşilerine. Hafta sonu iddialı söyleşiler vardı festivalde. Söyleşilerin yoğun geçtiği müjdesini verelim. Bugün ise iki söyleşi var. İBB Beyoğlu Sineması’nda saat 13.00’te VisionIST kapsamında düzenlenecek söyleşilerin ilki ‘Yapay Adalet’ filminden yola çıkarak adaletin yapay zeka ile mümkün olup olmayacağı üzerine. İkinci söyleşi ise yine İBB Sineması’nda saat 15.00’teki 4. Kuvvet Direniyor: İfade Özgürlüğü başlıklı. Söyleşiye Avukat-gazeteci Fikret İlkiz, Basın Konseyi Başkanı, gazeteci Pınar Türenç ve belgesel yönetmeni Mustafa Ünlü konuşmacı olarak katılacak.

Kaybolan adalet Suç ve Ceza Film Festivali'nde aranacakKaybolan adalet Suç ve Ceza Film Festivali’nde aranacak

Suç ve Ceza Festivali günlüğü: Herkes için adalet diyenler buluştu!Suç ve Ceza Festivali günlüğü: Herkes için adalet diyenler buluştu!

Suç ve Ceza Film Festivali günlüğü: Kadınlar hakkını arıyor, trol haberciler ifşa oluyorSuç ve Ceza Film Festivali günlüğü: Kadınlar hakkını arıyor, trol haberciler ifşa oluyor

Suç ve Ceza Film Festivali günlüğü: Gazeteciye hapis, askere kelepçeSuç ve Ceza Film Festivali günlüğü: Gazeteciye hapis, askere kelepçe

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.