Hz. İsa’yı çizgi film karakteri olarak resmeden tablo Avustralya’yı karıştırdı

Hz. İsa'yı çizgi film karakterleri gibi resmeden sanatçı Philjames'ın eseri sekiz haftadır Sidney'de sergileniyordu. Ama sergi mekanının çalışanlarına yönelik tehditler, sanatçıya yönelik linç sonrası eser serginin bitimine iki gün kala kaldırıldı.

Kültür Sanat 8 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Philjames'in geçen yıl resmettiği tablo sekiz haftanın sonunda sergilendiği yerden kaldırıldı.

Hz. İsa’yı, Türkiye’de Sevimli Kahramanlar olarak da bilinen Looney Tunes karakteri olarak gösteren tablo Avustralya’yı karıştırdı. Ülkenin en büyük şehirlerinden Sidney’de sergilenen tablo gelen şikâyetler üzerine yerinden kaldırıldı. Sidneyli sanatçı Philjames’in ‘İsa Kudüs’ün Kızlarıyla Konuşuyor’ adlı eseri sekiz haftadır sergilenmekteydi. Eser serginin sona ermesine iki gün kala belediye başkanının kararıyla sergiden kaldırıldı.

Tartışmalara konu olan tablo Sidney’in Liverpool bölgesindeki Casula Powerhouse Sanat Merkezi’nde sergileniyordu. İnternetten yayılan paylaşımlarda 2023 tarihli yağlıboya taş baskı eserin Hıristiyanlıkla alay ettiğini savunuluyordu. Sosyal medyadaki protestolar kısa sürede sanat merkezi çalışanlarına yönelik tehditlere dönüştü.

‘Hz. İsa’nın Goofy ile hiçbir bağlantısı yok’

Eserin sahibi Philjames tehditlerden kendisinin de nasibini aldığı söyledi. Sanatçı 200’den fazla tehdit ve hakaret mesajı aldığı açıkladı. Müzeye de benzeri içerikte 60 mesaj geldi. 48 yaşındaki sanatçı yaptığı açıklamada “Çalışmalarımla biraz tepki uyandırmayı seviyorum ama cuma günü bu duygu çok çabuk kayboldu. Lincin seviyesi ve büyüklüğü korkutucuydu. Yaklaşık 15 yıldır bu tür işler yapıyorum ve bir ya da iki kişi beni üzmüştü ama böylesini görmemiştim” dedi.

Öte yandan Sidney’deki Liverpool belediye başkanı Ned Mannoun “Liverpool belediyesinin bu sanat eserini sergilemesinden iğrenen ve rahatsız olan çok sayıda kent sakininin şikayetleri” karşısında resmin kaldırılması çağrısı yaptı. Mannoun açıklamasına “Hıristiyanların ve Müslümanların Mesih İsa’nın çizgi film karakteri Goofy ile hiçbir bağlantısı yoktur” dedi. Belediye başkanının esere yönelik eleştirisinden sonra muhafazakâr Katolik grup Christian Lives Matter’ın kurucusu Charlie Bakhos sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada destekçilerine “şok edici saygısız sanat eserinin” kaldırıldığını söyledi.

Yamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyorYamaç evlerin ardından Zeugma antik kenti gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.