Eski eşine tabanca ve tüfekle saldırdı: Şikayetleri duyulmadı, koruma kararı boşa çıktı
Tarihi Alsancak Tekel Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon sonrasında artık kültür ve sanat merkezi olarak hizmet verecek. İzmir Kültür Sanat Fabrikası adını alan mekanin içerisinde farklı konseptte müzeler yer alıyor.
140 yıllık tarihiyle endüstri mirasının önemli öğelerinden biri olan Alsancak Tekel Fabrikası yenilendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışması sonrası tarihi bina İzmir Kültür Sanat Fabrikası adıyla açıldı. Açıldığından itibaren önemli bir üretim merkezi olan ve Cumhuriyet döneminde de aktif olarak kullanılan Alsancak Tekel Fabrikası, 2000’li yıllarda kapatılmıştı. Uzun süre atıl kalan 17 bin metrekare büyüklüğe sahip yapı, kent yaşamına yeniden kazandırılmak üzere 2022 yılında yer tahsisi yapılarak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü koordinasyonunda restore edilmeye başlandı.
İzmir’in, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi sanayi devriminin tarihsel sürecini ve dönemin kültürünü yansıtan bir endüstriyel miras olan yapı, orijinal kimliğini bozan eklentilerden arındırılarak ve özellikleri korunarak restore edildi.
Yeni nesil bir kültür sanat merkezine dönüştürülen İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmir Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk İhtisas Kütüphanesi, Alsancak Halk Kütüphanesi, Türk Dünyası Müzik İhtisas Kütüphanesi, sanat ve eğitim atölyeleri, açık hava sineması, sergi alanları ve geniş peyzaj alanıyla ziyaretçilerini ağırlayacak.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası merkezinde bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, kentin yüzlerce yıllık tarihini keşfetmek isteyenler için tematik sergileriyle yeni nesil bir müze deneyimi sunuyor. Tarihi ve kentsel kimliği korunan ve fabrika olarak kullanıldığı dönemin izlerini de taşıyan 7.240 metrekarelik iki katlı yapının zemin ve birinci katında arkeolojik, ikinci katında ise etnografik eserler sergileniyor.
Nisan ayında İzmir Kültür Sanat Fabrikası yerleşkesine taşınan İzmir Resim ve Heykel Müzesi de Tanzimat Dönemi’nden günümüze uzanan eserlerden oluşan dikkat çekici bir koleksiyona sahip. Alsancak Halk Kütüphanesi, Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Türk Dünyası Müzik İhtisas Kütüphanesi ise 3-6 ve 7-14 yaş aralığındaki çocuklardan öğrencilere, yetişkinlerden araştırmacılara her yaştan kullanıcının ihtiyacına cevap verecek nitelikte tasarlandı. Kütüphanelerde yaklaşık 50 bin kitap, çeşitli kitap dışı materyal ve seçkin kutu oyunları bulunuyor.
İstiklal Caddesi ‘turist istilasından’ kültür-sanatla kurtulacak