ÇEDES karşıtı miting: Okulların imama değil öğretmene ihtiyacı var

Birçok parti, dernek ve sendika dün devlet okullarında din adamlarının görevlendirilmesini öngören ÇEDES protokolünü İzmir’de protesto etti. Eğitim-Sen başkanı, ‘Tarikatlar ellerini ovuşturuyor’ diye uyardı.

Gündem 17 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Eğitim örgütlerinin İzmir Gündoğdu Meydanı’nda dün düzenlediği “ÇEDES’e Hayır, Laik Eğitim, Laik Yaşam, Eşit Yurttaşlık” Mitingi’ne; CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İzmir Milletvekilleri Gökçe Gökçen ve Sevda Erdan Kılıç, Yeşil Sol Parti Eşbaşkanı İbrahim Akın ve İzmir milletvekili Burcu Gülçubuk, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, TKH, İKD ve çeşitli demokratik kitle örgütleri katıldı.

İddia: Seçimlerden sonra hızlanacak

Açılış konuşmasını yapan Eğitim-Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin “Seçim sonrası yukarıdan aşağıya hızlanacak Siyasal İslam rejiminin inşasının en açık göstergelerinden birisi olan ÇEDES’tir. Cumhuriyet tarihi boyunca laiklik, aydınlanma mücadelesinin temsilcisi öğretmenle öğretmenlik mesleğini hedef alarak cumhuriyetle hesaplaşmak dertleri. İktidarın değil, halkın öğretmenleriyiz” dedi.

‘Paralel bir eğitim sistemi kuruluyor’

Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul mitingdeki konuşmasında şunları söyledi:

“İzmir’de 842 okula din görevlilerin girişini sağlayacak bir mekanizma oluşturuldu. Neyle? ÇEDES adını taşıyan, ismi çocuklara çiçekler sunarmış gibi gözüken, ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ Projesi’nin arkasından ellerini ovuşturarak bekleyen tarikat ve cemaatlerin olduğunu biliyoruz biz. Önceki yıllarda okulların arka kapısından giriş yapan dinci vakıf ve dernek protokollerinin artık arka kapıyı bir yandan zorladığını biliyoruz ama şimdi Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak ön kapıdan içeriye gireceklerini gözlemliyoruz bu ÇEDES Projesi’yle. Paralel bir eğitim sistemi kurulmaya çalışılıyor.”

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan ise ÇEDES’in diğer inanç gruplarından yurttaşlar için bir tehlike ve kuşatma olduğunu söyledi.

Devlet okulunda bu yıl ders zili bir dertli çalıyor: Parasızların paralı eğitimi!Devlet okulunda bu yıl ders zili bir dertli çalıyor: Parasızların paralı eğitimi!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.