Düzce’den dünya mirasına 2300 yıllık armağan
Meksika'nın Yucatan eyaletinde araştırma yapan arkeologlar içinde 6 bin 674 tarihi yapının yer aldığı bir antik kent keşfetti. Maya uygarlığına ait tarihi yerleşimde birbirlerine bağlanan geçitler ve amfi tiyatro da ortaya çıkarıldı.
İnanılmaz ama gerçek! Meksika’da orman örtüsü altında kaybolan bir Maya şehri yüzyıllar sonra keşfedildi. Arkeologlar güneydoğudaki Yucatan Yarımadası’nda bulunan Campeche eyaletinde piramitler, spor sahaları, bölgeleri birbirine bağlayan geçitler ve amfi tiyatrolar buldu. Antiquity dergisinde yayınlanan araştırmaya göre şehirde 6 bin 674 yapı bulundu.
Yapılan açıklamada Lidar adı verilen ve bitki örtüsü altında gömülü yapıları haritalayan bir lazer tarama yöntemi kullanarak bulunan şehire ‘Valeriana’ adı verildi. Bölgede yapılan araştırmalar Mayaların astronomi, matematik, mimari ve sanat gibi birçok alanda çok ileri düzeye ulaştığını gösteriyor.
İspanyolların Meksika’yı kolonileştirmesinden önce bölgede hüküm süren Maya uygarlığı ülkenin güneydoğusundan Honduras, El Salvador ve Guatemala’ya kadar uzanan bir bölgeye yayılmıştı. Milâttan sonra 400’lü yıllarda büyüyüp gelişmeye başlayan uygarlık milâttan sonra 250-900 yıllarında altın çağını yaşadı. 16. yüzyılda İspanyolların işgal hareketiyle bu kadim uygarlık son buldu.