Setinde bir atın öldüğü Yüzüklerin Efendisi tepkilerin odağında

Tarihin en dev bütçeli dizi projesi olan 'Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri'nin provaları sırasında bir at öldü. Dizinin yapımcısı Amazon, ölüm sebebinin kalp krizi olduğunu açıklarken PETA'dan tepki geldi: 'Sanatları için hayvanları sömürmekten kaçınamıyorlarsa kendilerine başka mecra bulmalılar.'

Kültür Sanat 28 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tolkien'in başyapıtının hakları Amazon tarafından 500 milyon dolara satın alınmıştı.

Amazon’un bir milyar dolar toplam bütçeye sahip ‘Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’ dizisinde kullanılan atın çekimler sırasında ölmesi tepkilere neden oldu. Olay 21 Mart günü dizinin ikinci sezon çekiminin provaları öncesi gerçekleşti. Amazon Studios yaptığı açıklamada atın ölümünü doğruladı. Atın ölüm nedeninin kalp krizi olduğu belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan Amazon sözcüsü “21 Mart’ta bir atın öldüğünü doğrulamaktan derin üzüntü duyuyoruz. Olay, sabah provalar öncesi ata idman yaptırılırken meydana geldi. Eğitmen kostümlü değildi ve çekimler henüz başlamamıştı. O sırada hem bir veteriner hem de Amerikan İnsani Yardım Derneği’nin bir temsilcisi hazır bulundu. Bağımsız otopsi, atın kalp yetmezliğinden öldüğünü doğruladı” dedi.

‘Bilgisayar efektleri kullanılmalı’

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler Örgütü (PETA), ‘Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’ setinde yaşanan olaya tepki göstererek Amazon’u kınadı. PETA, film ve dizi çekimlerinde gerçek hayvanlar yerine bilgisayar efektleri kullanılması çağrısını yineledi.

PETA başkan yardımcısı Lisa Lange, Variety’ye yaptığı açıklamada “PETA, dizinin yaratıcılarına ve diğer tüm yapımcılara gerçek at kullanmamaları yönünde çağırıda bulunuyor. Sanatları için hayvanları sömürmekten kaçınamıyorlarsa, kendilerine başka mecra bulmalılar. Çünkü kimse teması işkence olan bir yapımı televizyonda görmek istemez” dedi.

J.R.R Tolkien’in kurgusal ‘Orta Dünya’ evreninde geçen ‘Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’ uzun yıllardır merakla bekleniyordu. Peter Jackson’ın yönettiği ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesinin yakaladığı başarının ardından Amazon’un dizisi merak bekleniyordu. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden önceki olaylara odaklanan ‘Güç Yüzükleri’, Tolkien’in ‘Orta Dünya’ evreninin İkinci Çağı’nda geçiyor.

Amazon, yayın haklarının sahibi Tolkien Vakfı’na telif için 500 milyon dolar ödemişti. Bununla birlikte dizinin 500 milyon dolarlık bir çekim bütçesine sahip olacağı da açıklanmıştı. Sekiz bölümlük ilk sezonu Eylül 2022’de yayınlanan ‘Güç Yüzükleri’ beklentileri ise tam anlamıyla karşılayamamıştı. Gelen eleştirilerin ardından Amazon, dizinin yaratıcı kadrosunda yer alan bazı isimlerle yollarını ayırmıştı.

Apple’dan sinemaya 1 milyar dolarlık yatırım

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.