Dünya Kupası’na 2030 ve 2034’te ev sahipliği yapacak ülkeler resmen açıklandı
Suudi Arabistan bir ilki yaşamaya hazırlanıyor. Sotheby's müzayede evi gelecek şubat ayında ülkedeki ilk müzayedesini düzenlemeye hazırlanıyor. Açık artırmada çağdaş ve klasik sanat eserlerinin yanı sıra spor tarihine geçmiş eşyalar da yer alacak.
Suudi Arabistan’ın sanat alanındaki atılımlarını bir yenisi ekleniyor. Rakip müzayede evi Christie’s’in ülkede ofis açma kararı alması sonrasında Sotheby’s de buna yeni bir atılımla karşılık verdi. Artık onların da Suudi Arabistan’da bir ofisi olacak. Diriyah kenti şubat ayında ülke tarihindeki ilk Sotheby’s açık artırmasına ev sahipliği yapacak. Açık artırma çağdaş sanatın yanı sıra el çantaları, arabalar ve spor hatıralarını kapsayacak.
Suudi Arabistan’daki ilk sergisini 2013 yılında düzenleyen Sotheby’s ülkenin giderek artan varlıklı genç nüfusundan faydalanmayı hedefliyor. Nüfusun yaklaşık üçte ikisini 30 yaşın altındakiler oluşturuyor. Firmaya geçen yıl Suudi Arabistan’dan teklif verenlerin neredeyse yüzde 50’sinin 40 yaşın altında.
Sotheby’s’in güzel sanatlar satış müdürü Ashkan Baghestani “Ölçütlere bakıldığında Suudi Arabistan’ın genç demografisi, büyüyen koleksiyoner tabanı ve genişleyen sanat camiasıyla hızla gelişen bir pazar olduğu açık” diyor. Baghestani 2019 ve 2023 yılları arasında Suudi alıcıların yüzde 74, teklif verenlerin ise yüzde 125 oranında arttığını belirtiyor. Baghestani bu sergilerin koleksiyonerlik alışkanlıklarını da şekillendirmeye başladığını ve alıcıların İslami ve Oryantalist sanat gibi geleneksel kategorilerden modern ve çağdaş sanata yöneldiğini belirtiyor.
Sotheby’s CEO’su Charles F. Stewart bu lansmanın müzayede evinin “Suudi Arabistan’ın geniş genç nüfusunu güçlendirecek” ülkenin gelişen kültürel ortamına verdiği desteği yansıttığını söyledi. Sotheby’s 2022 yılında ülkenin ilk Çağdaş Sanat Bienali’ni desteklemiş, Ocak 2023’te ise Cidde’deki İslam Sanatları Bienali’nin resmi ortağı olmuştu.
Öte yandan lüks, Suudi Arabistan pazarı için temel itici güç olmaya devam ediyor. Sotheby’s’in lüks satış müdürü Vincent Brasesco “Şu anki haliyle Suudi sevkiyatlarının çoğunluğu lükse odaklanıyor ve harcama ve teklif veren sayısı açısından saat ve mücevher önde gelen kategoriler” diyor.
Christie’s 2017 yılında Leonardo da Vinci’ye ait ‘Salvator Mundi tablosunu Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’a 450 milyon dolara satarak bir sanat eseri için açık artırmada ödenen en yüksek fiyatı vermişti.