Taylor Swift, Katy Perry ve Adele artık TikTok’ta yok

Universal Music ile sosyal medya platformu TikTok arasındaki anlaşmazlık çözülemedi. Taylor Swift, Elton John, Adele ve Katy Perry gibi müzisyenleri şarkıları artık TikTok videolarında çalamayacak. Taraflar birbirlerini suçluyor.

Kültür Sanat 3 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Taylor Swift, Katy Perry ve Adele'in albümleri Universal tarafından yayınlanıyor.

Universal Music, ödemelerle ilgili görüşmelerin kesilmesinin ardından milyonlarca şarkısını TikTok’tan çekmeye hazırlanıyor. Bu hamle, sosyal medya platformunun artık Taylor Swift, The Weeknd ve Drake gibi sanatçıların şarkılarına erişemeyeceği anlamına geliyor. TikTok’un son yıllarda müzikteki trendleri belirleyen bir mecra haline gelmesi, taraflar arasındaki anlaşmazlığın yaratacağı etkiyi de artıracak. Bir yanda dünyanın önde gelen bir müzik şirketi diğer tarafta ise sosyal medyanın devi arasındaki anlaşmazlık tarafların birbirlerini suçlamasıyla devam ediyor.

Universal, TikTok’ı “zorbalık” yapmakla suçladı ve geniş kataloğuna erişim için diğer sosyal medya sitelerinin ödediği ücretin sadece bir kısmını ödemek istediğini söylüyor. TikTok ise Universal’ın insanlara “anlış bir anlatı” sunduğunu savunuyor. Karşılıklı suçlamalar sonrası anlaşmanın sağlanamaması üzerine plak şirketinin kataloğunda yer alan şarkılar sosyal medya platformundan kaldırıldı. Müzik şirketleri, şarkıları akış ve sosyal medya platformlarında çalındığında telif ödemesi kazanıyor.

Universal lisanslamayı durdurdu

Dünyadaki müziğin yaklaşık üçte birini kontrol eden Universal, sanatçı ve söz yazarı topluluğuna yazdığı açık mektupta “TikTok’un müzik için adil bir değer ödemeden müzik tabanlı bir iş kurmaya çalıştığını” iddia etti. Universal, aralarından Taylor Swift, Adele, Elton John, The Weeknd ve Katy Perry gibi müzisyenlerin yer aldığı kataloğundan isimlerin şarkılarının TikTok’ta yer almasından telif geliri elde ediyordu. Bu telif geliri, Universal’in toplam gelirinin yüzde 1’ini oluştuşruyordu. Şirket, ödenmesi gereken telifin daha yüksek seviyelerde olması gerektiğini savunuyor.

Universal anlaşmazlık sonrası yaptığı açıklamada, “sanatçılarımız ve söz yazarlarımız için uygun tazminat” talep etmenin yanı sıra, “sanatçıları yapay zekanın zararlı etkilerinden korumak ve TikTok kullanıcıları için çevrimiçi güvenlik” konusunda da endişe duyduğunu söyledi. Şirket, sözleşmesi 31 Ocak’ta sona erdiğinde içeriğini TikTok’a lisanslamayı durduracağını belirtti.

Universal’in bu açıklamasına karşılık veren TikTok, plak şirketini “açgözlülük”le suçladı: “Universal Music Group’un kendi açgözlülüğünü sanatçılarının ve söz yazarlarının çıkarlarının üstünde tutması üzücü ve hayal kırıklığı yaratıyor. Universal’ın yanlış söylemlerine rağmen, gerçek şu ki, yetenekleri için ücretsiz bir tanıtım ve keşif aracı olarak hizmet veren bir milyardan fazla kullanıcısı olan bir platformun güçlü desteğinden uzaklaşmayı seçtiler”

Konser Kurdu bu hafta sonu yine dört bir yandaKonser Kurdu bu hafta sonu yine dört bir yanda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.