The New York Times seçti: 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı, birinciliği Ferrante’ye verdiler!

The New York Times yazar, şair, çevirmen, akademisyen, eleştirmen ve yayıncıların oylarıyla 21. yüzyılın en iyi 100 kitabını seçti. En iyi kitap Elena Ferrante'nin 'Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım' çıktı.

Kültür Sanat 14 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Henüz 24 yılını yaşadık milenyumun ama The New York Times’a göre “21. yüzyıl birçok etkileyici edebi eserin yayımlandığı bir yüzyıl olarak hatırlanacak.” Bu çıkarımı boşuna yapmıyor gazete. Çünkü 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı başlıklı bir liste yayımladı.

Yazar, şair, çevirmen, akademisyen, kitap editörü, gazeteci, eleştirmen, yayıncı, kütüphaneci ve edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinin seçimleriyle oluşan listede 1 Ocak 2000’den sonra ABD’de yayımlanan İngilizce kitaplar yer alıyor. Listenin en iyisi gizemli yazar Elena Ferrante’nin ‘Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’ seçildi.

Stephen King, Roxane Gay, Bonnie Garmus, Marlon James, Sarah MacLean gibi birçok yazarın katıldığı anket için her  katılımcıdan kendi tarzında ‘en iyi’ kitabı seçmesi istenmiş. Listenin ilk 10 kitabından sekizi Türkçeye çevrilmiş kitaplar.

İşte 21. yüzyılın en iyi 100 kitap listesinin ilk 10 kitabı.


1) Benim Olağanüstü Arkadaşım – Elena Ferrante

Listenin başında Elena Ferrante’nin ‘Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’ (My Brillant Friend) yer alıyor. Ferrante’nin dört kitaplık sürükleyici Napoli roman serisinin ilk cildi okuyucuları İtalya’nın Napoli kentinde yoksul ve şiddet dolu bir mahallede büyüyen iki kızla tanıştırıyor. Çalışkan, itaatkâr Elena ve keskin zekasına rağmen ailesinin yetersiz imkanları dolayısıyla kısıtlanan arkadaşı Lila. Elena’nın çarpıcı romanı sanat ve politika, sınıf ve toplumsal cinsiyet, felsefe ve kader gibi sularda gezinirken Elena ve Lila arasındaki çatışmalı ve rekabetçi arkadaşlığa odaklanıyor.


2) The Warmth of Other Suns – Isabel Wilkerson

Listenin ikinci kitabı 1915’ten 1970’e kadar Siyah Amerikalıların Güney’den Kuzey’e ve Batı’ya Büyük Göçü’nü samimi bir dille anlatan Isabel Wilkerson’un ‘The Warmth of Other Suns’. Yakın dönem tarihi anlatan bir hafızaya kitabı. Yazar bu göç ile ilgili “20. yüzyılın belki de en az haber yapılan hikayesi bu. Çok büyüktü. Lidersizdi. O kadar uzun bir zaman diliminde ve farklı kollarda gerçekleşti ki basının yakalaması zor oldu” diyor. Dwight Garner kitapla ilgili “The Warmth of Other Suns’ bir roman gibi okunuyor. Okuyucuyu bir lokomotif gibi sürüklüyor’ yorumu yapmış.


3) Kurtlar Hanedanı – Hilary Mantel

1520’ler İngilteresi bir felaketin eşiğinde. Kral erkek bir varis bırakamadan ölürse ülke bir iç savaşla yerle bir olabilir. VIII. Henry 20 yıllık evliliğinin iptal edilmesini ve Anne Boleyn’le evlenmeyi istiyor. Fakat Papa ve Avrupa’nın büyük bir kısmı ona karşı. Huysuz kralın özgürlük arayışı zeki ve yetenekli danışmanı Thomas Wolsey’nin sonunu getiriyor ve geriye iktidar boşluğuyla bir kördüğüm kalıyor. İşte bu içinden çıkılmaz durum kahramanımız Thomas Cromwell’in yükselişini başlatıyor.

Yazar Lev Grossman, Hilary Mantel’in ‘Kurtlar Hanedanı’ için “Listem için kitap seçmek zor oldu, ancak ilk ve en kolay seçimim ‘Kurtlar Hanedanı’ oldu. Geçmişi yıldızları gördüğümüz gibi görürüz, loş bir şekilde, bulanık bir atmosfer perdesinin ardından, ama Mantel yörüngesel bir teleskop gibiydi: Tarihi soğuk, sert ve mutlak bir netlikle görüyordu. ‘Kurtlar Hanedanı’ da Thomas Cromwell gibi kasvetli bir tarihi kişiliği ele aldı ve canlı, acımasız olanı gördü’ diyor.


4) Malum Dünya  – Edward P. Jones

Dördüncü sırada Edward P. Jones’un ‘Malum Dünya’ kitabı var. Jones kitabında Henry Townsend adında eskiden köle olan bir çiftçinin hikayesini anlatıyor. Kitap boyunca kahramanımızın başına keder üstüne keder ekleniyor. Dwight Garner  “İnsancıl bir destan ve kurnaz Amerikan hikâye anlatıcılığının şaşırtıcı bir başarısı” olarak tanımlıyor kitabı ve “Jones kendine güvenen bir hikâye anlatıcısı ve ‘Malum Dünya’da bu güven büyülüyor. Bu çevik bir şekilde hareket eden ve okuyucuyla uzun süre birlikte kalan büyük bir roman” diyor.


5) Düzeltmeler – Jonathan Franzen

Listeye beş numara ile giriş yapan kitap Jonathan Franzen’den ‘Düzeltmeler / The Corrections). Franzen’ın ruh sağlığı, kişisel gelişim ve anlık tatmin konularına hicivle yaklaştığı kitabı, mizahi bir dille bir aile parçalanması romanı. Kitap birbirlerine duydukları güvenle kusursuz bir ‘aile’ olmak isteyen, ama birbirlerini sürekli hayal kırıklığına uğratan, farklı hayatlar içinde çırpınırken ortak bir alanda bir türlü buluşamayan beş kişinin ince ince örülmüş, çarpıcı ve sürükleyici hikâyesi…


6) 2666 – Roberto Bolaño

 

İlk beşi geride bırakırken altıncı sırada Roberto Bolaño bizi karşılıyor. Kitap Baudelaire’nin “Can sıkıntısı çölünde bir korku vahası” cümlesiyle açılıyor. Bolaño’nun ölümünden sonra yayımlanan kitap farklı nedenlerle kurgusal Meksika şehri Santa Teresa’da bir araya gelen karakterlerin hikayesine odaklanıyor. Karanlık bir romancıya takıntılı bir grup akademisyen, halsiz bir felsefe profesörü, aşık bir polis memuru ve seri cinayetleri araştıran Amerikalı bir muhabir kitabın kahramanları.


7) Yeraltı Demiryolu – Colson Whitehead

Çağdaş Amerikan edebiyatının en dikkat çeken yazarlarından Colson Whitehead’in yayımlanır yayımlanmaz çağdaş klasikler arasında anılan ‘Yeraltı Demiryolu’nda yazar Amerika’nın adeta bağırsaklarını deşip ‘rüya’ ülkesinin geçmişine uzanıyor ve okura ilham verici bir mücadele öyküsü anlatıyor. Dünyada bir başına kalmış bir kadının, Cora’nın dünyaya kafa tutma öyküsü bu; öldürmeyip güçlendiren darbelerin, birer nişan gibi taşınan yara izlerinin ve zamanı gelince ya ödenen ya da ödetilen bedellerin öyküsü. Öyle bir öykü ki, çağın karanlığında pırıl pırıl parlıyor ve dört bir yanı saran kötülüğün bataklığında kaybolan ruhlara kuzey yıldızı misali yön gösteriyor.

‘Yeraltı Demiryolu’ hakında yazar Tiya Miles “Bu acımasız romanın sonunu zor getirdim. Ama elimden de bırakamadım. ‘Yeraltı Demiryolu’, kurgu ya da kurgu dışı olsun, köleliği ele alan çok az eserin yapabildiği şekilde gerçeğin kanını akıtıyor. Whitehead’in insan motivasyonu, etkileşimi ve duygusal çeşitliliğine dair tasvirleri karmaşıklıklarıyla hayrete düşürüyor. Burada vahşet kemik sertliğinde ve kırılganlık da okyanus genişliğinde, ancak cesaret ve umut Cora’nın kaçış ısrarında parlıyor. Cora’ya daha önce hiçbir karaktere duymadığım şekilde bağlandım, ruhunun her ihlalinde kalbim kırıldı. Tıpkı Cora’nın annesinin sembolik zafer bahçesini miras alması gibi, Whitehead’in hayali dünyasının biz okurları da Cora’nın cesaretini miras alabiliriz” diyor.


8) Austerlitz W. G. Sebald

Alman edebiyatının usta yazarı G. S. Sebald ülkesinin 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki unutkanlığına meydan okuduğu  ‘Austerlitz’ romanı yayımlandıktan kısa bir süre sonra yaşamını yitirmişti. Kendi kökenini keşfetmeye girişen akademik kariyer sahibi Jacques Austerlitz’in izini sürüyor kitapta yazar. Vatanından, dilinden koparılan bir köksüzün, yersiz yurtsuzun öyküsünü anlatan Austerlitz bir ebedî gezginin her uğrakta bıraktığı izleri adım adım takip eden bir anlatı.


9) Beni Asla Bırakma – Kazuo Ishiguro

Kathy, Ruth ve Tommy, Hailsham adlı seçkin bir İngiliz okulunda yatılı okuyan öğrenciler. Bir grup gözetmen tarafından eğitilen bu arkadaş grubu büyümenin getirdiği değişken bağlılıklar ve kalp kırıklıkları arasında geziniyor. Her şey acı verici bir şekilde tanıdık, hatta zaman zaman komik süregeliyor. Ancak belli bir süre sonra işler ters gitmeye başlıyor. Sonrasında ise uğursuz ve nihayetinde de trajik bir hal alıyor. Peki, Ishiguro biyoteknoloji, üreme bilimi, geç dönem kapitalizmde yaşam için gerekli olan bilişsel uyumsuzluk hakkında mı yorum yapıyor? Bunun kararını okuyucuya bırakan Ishiguro kitabın kalbinde yatan şeyin ‘toplumsal hiciv değil, derin bir şefkat’ olduğunu dile getiriyor.


10) Gilead – Marilynne Robinson


İlk 10’a 10. sıradan giriş yapan ‘Gilead’ adını Boughton ve Ames ailelerinin yaşadığı Iowa’daki kurgusal kasabadan alıyor. A. O. Scott’a göre kitap “Hem 1950’lerde küçük kasaba yaşamının sessiz nezaketinin bir kutlaması hem de kölelik karşıtı hareketin ahlaki coşkusunun ve dini vizyonunun bir yüzyıl sonra nasıl kayıtsızlığa dönüştüğünün acımasız bir eleştirisi.”


21. yüzyılın en iyi 100 kitabı

  1. Benim Olağanüstü Arkadaşım (My Brilliant Friend) – Elena Ferrante
  2. The Warmth of Other Suns – Isabel Wilkerson
  3. Kurtlar Hanedanı (Wolf Hall) – Hilary Mantel
  4. Malum Dünya (The Known World)  – Edward P. Jones
  5. Düzeltmeler (The Corrections) – Jonathan Franzen
  6. 2666 – Roberto Bolaño
  7. Yeraltı Demiryolu (The Underground Railroad) – Colson Whitehead
  8. Austerlitz – W. G. Sebald
  9. Beni Asla Bırakma (Never Let Me Go) – Kazuo Ishiguro
  10. Gilead – Marilynne Robinson
  11. Oscar Wao’nun Tuhaf Kısa Yaşamı (The Brief Wondrous Life of Oscar Wao) – Junot Díaz
  12. Yılın Büyüsü (The Year of Magical Thinking) – Joan Didion
  13. Yol (The Road) – Cormac McCarthy
  14. Çerçeve (Outline) – RachelCusk
  15. Paçinko (Pachinko) – Min Jin Lee
  16. Kavalier ve Clay’in Akıl Almaz Maceraları (The Amazing Adventures of Kavalier & Clay) – Michael Chabon
  17. The Sellout – Paul Beatty
  18. Lincoln in the Bardo – George Saunders
  19. Hiçbir Şey Söyleme (Say Nothing) – Patrick Radden Keefe
  20. Erasure – Percival Everett
  21. Evicted: Poverty and Profit in the American City – Matthew Desmond
  22. Behind the Beautiful Forevers – Katherine Boo
  23. Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage – Alice Munro
  24. Her Şeyin Hikayesi (The Overstory) – Richard Powers
  25. Random Family: Love, Drugs, Trouble and Coming of Age in the Bronx – Adrian Nicole LeBlanc
  26. Kefaret (Atonement) – Ian McEwan
  27. Amerikana (Americanah) – Chimamanda Ngozi Adichie
  28. Bulut Atlası (Cloud Atlas) – David Mitchell
  29. Son Samuray (The Last Samurai) – Helen DeWitt
  30. Sing, Unburied, Sing – Jesmyn Ward
  31. İnci Gibi Dişler (White Teeth) – Zadie Smith
  32. The Line of Beauty – Alan Hollinghurst
  33. Salvage the Bones – Jesmyn Ward
  34. Citizen – Claudia Rankine
  35. Fun Home – Alison Bechdel
  36. Dünyayla Benim Aramda (Between the World and Me) – Ta-Nehisi Coates
  37. Seneler (TheYears) – Annie Ernaux
  38. The Savage Detectives – Roberto Bolaño
  39. İt Kopuk Takımı (A Visit From the Goon Squad) – Jennifer Egan
  40. Atmacanın Ası (H Is for Hawk) – Helen Macdonald
  41. Böyle Küçük Şeyler (Small Things Like These) – Claire Keegan
  42. Yedi Cinayetin Kısa Tarihçesi (A Brief History of Seven Killings) – Marlon James
  43. Postwar – Tony Judt
  44. The Fifth Season – N.K. Jemisin
  45. Argonautlar (The Argonauts) – Maggie Nelson
  46. Saka Kuşu (The Goldfinch) – Donna Tartt
  47. Merhamet (A Mercy) – Toni Morrison
  48. Persepolis – Marjane Satrapi
  49. Vejetaryen (The Vegetarian) – Han Kang
  50. Trust – Hernan Diaz
  51. Hayat Sil Baştan (Life After Life – Kate Atkinson)
  52. Tren Düşleri (Train Dreams) – Denis Johnson
  53. Kaçak (Runaway) – Alice Munro
  54. Tenth of December – George Saunders
  55. The Looming Tower – Lawrence Wright
  56. The Flamethrowers – Rachel Kushner
  57. Nickel and Dimed – Barbara Ehrenreich
  58. Stay True – Hua Hsu
  59. Middlesex – Jeffrey Eugenides
  60. Heavy – Kiese Laymon
  61. Demon Copperhead – Barbara Kingsolver
  62. 10:04 – Ben Lerne
  63. Veronica – Mary Gaitskill
  64. The Great Believers – Rebecca Makkai
  65. The Plot Against America – Philip Roth
  66. We the Animals – Justin Torres
  67. Far From the Tree – Andrew Solomon
  68. Dost (The Friend) – Sigrid Nunez
  69. The New Jim Crow – Michelle Alexander
  70. All Aunt Hagar’s Children – Edward P. Jones
  71. Kopenhag Üçlemesi (The Copenhagen Trilogy) – Tove Ditlevsen
  72. Secondhand Time – Svetlana Alexievich
  73. The Passage of Power – Robert Caro
  74. Olive Kitteridge – Elizabeth Strout
  75. Batı Çıkışı (Exit West) – Mohsin Hamid
  76. Tomorrow, and Tomorrow and Tomorrow – Gabrielle Zevin
  77. Bir Amerikan Evliliği (An American Marriage) – Tayari Jones
  78. Septology – Jon Fosse
  79. Bir Temizlikçinin El Kitabı (A Manual for Cleaning Women) – Lucia Berlin
  80. Kayıp Kızın Hikayesi (The Story of the Lost Child) – Elena Ferrante
  81. Pulphead – John Jeremiah Sullivan
  82. Hurricane Season – Fernanda Melcho
  83. When We Cease to Understand the World – Benjamín Labatu
  84. Tüm Hastalıkların Şahı (The Emperor of All Maladies) – Siddhartha Mukherjee
  85. Pastoralia – George Saunders
  86. Frederick Douglass – David W. Blight
  87. Detransition, Baby – Torrey Peters
  88. The Collected Stories of Lydia Davis – Lydia Davis
  89. The Return – Hisham Matar
  90. Sempatizan (The Sympathizer) – Viet Thanh Nguyen
  91. İnsan Lekesi (The Human Stain) – Philip Roth
  92. The Days of Abandonment – Elena Ferrante
  93. İstasyon On Bir (Station Eleven) – Emily St. John Mandel
  94. On Beauty – Zadie Smith
  95. Ölüleri Getirin (Bring Up the Bodies) – Hilary Mantel
  96. Wayward Lives, Beautiful Experiments – Saidiya Hartman
  97. Men We Reaped – Jesmyn Ward
  98. Bel Canto – Ann Patchett
  99. How to Be Both – Ali Smith
  100. Tree of Smoke – Denis Johnson

Olağan şüpheliler: 'Yüzyılın en iyi kitabının' yazarı Elena Ferrante kim?Olağan şüpheliler: ‘Yüzyılın en iyi kitabının’ yazarı Elena Ferrante kim?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.