Belçika’nın gururu Hooverphonic İstanbul’a geliyor
Çinli bilim insanları beyin dalgalarını ölçtü ortaya beklenen sonuç çıktı. Yayınlanan bilimsel makalede klasik müzik ve diğer türleri dinleyenler kıyaslandı. Sonuç; klasik müziğin antidepresan etkisi kanıtlandı.
Hamileyken klasik müzik dinleyenler, yeni doğmuş bebeklerine sürekli klasik müzik dinletenler. Bu örnekler böyle uzar. Kimi dinleyici daha sakin kimisiyse zihin açıcı olması amacıyla klasik müziğe başvuruyor. Çin’de yapılan bir araştırmaysa klasik müziğin rahatlatıcı ve antidepresan yönünü ortaya koydu.
Şanghay’da gerçekleşen araştırma, derin beyin stimülasyonu amacıyla beyinlerine elektrotlar yerleştirilmiş olan tedaviye dirençli depresyonu olan 13 hastaya odaklandı. Araştırmacılar bu implantları kullanarak, müziğin antidepresan etkilerini, duyusal bilginin işlenmesinden sorumlu olan işitsel korteks ile duygusal bilginin işlenmesinden sorumlu olan ödül devresi arasındaki nöral salınımları senkronize ettiğini gördü. Yani diğer bir deyişle bu süreçte kullanılan klasik müziğin 13 hastayı da rahatlattığı sonucu ortaya çıktı.
Çalışmadaki hastalar iki gruba ayrıldı: düşük müzik beğenisi veya yüksek müzik beğenisi. Yüksek müzik beğenisi grubundakiler daha belirgin nöral senkronizasyon ve daha iyi antidepresan etkiler gösterirken, düşük müzik beğenisi grubundakiler daha kötü sonuçlar gösterdi. Çalışmada birkaç klasik Batı müziği parçası kullanılmıştır. Bu müzik türü seçildi çünkü çoğu katılımcı bu müziğe aşina değildi ve araştırmacılar öznel aşinalıktan kaynaklanabilecek herhangi bir müdahaleden kaçındı.
Araştırmayı yürüten Bomin Sun, “Resmi dinleme süreci sırasındaki müzik seçimlerinin bireysel olduğu ve müziğin duygusal arka planıyla ilgisi olmadığı sonucuna vardık” dedi. Ekibin gelecekteki araştırmasında önemli konuya daha odaklanacak. Bilim insanları klasik müzik ve beynin derin yapıları arasındaki etkileşimin depresif bozukluklarda nasıl bir rol oynadığını inceleyecek.