Tire’nin tarihi bandosu 100 yıldır Cumhuriyet coşkusunu yaşatıyor

Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir ve Aydın'da katıldığı iki programda marşlar çalan Tire Belediyesi Tarihi Armoni Bandosu 100 yıldır çaldığı marşlarla vatandaşlara Cumhuriyet ve kurtuluş coşkusu yaşatıyor.

Kültür Sanat 29 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Büyük Taaruz sonrası Tire’den kaçan işgalci Yunan askerlerinin bıraktığı enstrümanları toplayan Ali Başargan ve arkadaşları ilçenin düşman işgalinden kurtuluş günü olan 4 Eylül 1922’de çalışmaya başladı. Kuruluş yılı olarak 1923’ün kabul edildiği bando zaman içinde ilçenin sembolü  haline geldi. Cumhuriyetle yaşıt bando Türkiye’nin ilk sivil bandoları arasında olma özelliğiyle pek çok bandonun kuruluşuna da mihmandarlık yaptı.

Tire Belediye Tarihi Armoni Bandosu sekizi askeri bandolardan emekli profesyonel sanatçının yanı sıra belediye çalışanı 23 kişiden oluşuyor. Çalışmalarını haftanın üç günü Tire’nin tarihi Kirazoğlu Konağı’nda yapan bando milli bayramların yanı sıra cuma günleri Cumhuriyet Meydanı’nda bayrak törenine katılarak İstiklal Marşı’nı seslendiriyor. Bando törenlerin ardından marşlarla vatandaşlara konser vermeyi gelenek haline getirdi.

Cumhuriyet ile yaşıt bando

Törenin yapıldığı alana marş çalarak giden bandoya vatandaşlar balkonlardan ve iş yerlerinden alkışla destek oluyor. Bandonun en büyük hayran kitlesi ise öğrenciler. Tarihi bando okullarının önünden geçerken öğrenciler de marşlara eşlik ediyor. Bandonun 100 yıllık geçmişi olduğunu söyleyen Zafer Görgülü “Bandomuz Cumhuriyet ile yaşıt. Cumhuriyet’imizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü 9 Ekim 1937’de Nazilli Basma Fabrikası açılışında ve hemen öncesinde yine Ege manevralarında (tatbikatlarında) bizzat karşıladı. Kendisinin takdirine nail olmuş bir bandodur. Gelenek kesintisiz devam ediyor. Meşalenin sönmeden devam etmesi için tüm okullarda cuma günleri bayrak törenlerimizi yapıyoruz. Bandomuzu tanıtıyoruz. Gençlerle, çocuklarla bir araya gelip İstiklal Marşımızı hep birlikte söylüyoruz” dedi.

100. Yıl Marşları tam gaz: Kenan Doğulu'dan 'İkinci Yüzyıl'100. Yıl Marşları tam gaz: Kenan Doğulu’dan ‘İkinci Yüzyıl’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.