Titian’ın bir poşet içinde bulunan tablosu 20 milyon dolara satıldı

Rönesans ressamı Titian'ın otobüs durağında bir poşet içinde bulunan tablosu Christie's'de düzenlenen açık artırmada yeni sahibini buldu. Ressamın henüz 20 yaşındayken yaptığı tablo 20 milyon dolara satıldı.

Kültür Sanat 3 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Titian’ın 1510 yılında henüz 20 yaşındayken resmettiği tablo yıllar önce sırra kadem basmış, Londra’da bir otobüs durağında plastik poşet içinde bulunması heyecan yaratmıştı. Neredeyse 20 yıl boyunca haber alınamayan tablo Christie’s’te düzenlenen müzayedede yeni sahibini buldu. Tablo açık artırmada 20 milyon dolara satıldı. Venedikli ressam daha önce defalarca çalınan tablosunda Meryem Ana’yı Hz. İsa’yı bebek olarak kucağında, Hz. Yusuf ona bakarken tasvir etmişti. Tablonun adıysa bir hayli masalsı; ‘Mısır’a Uçuşta Geriye Kalanlar’.

Titian tablosu Napoleon döneminde yağmalanmıştı

Tablo ilk olarak 17. yüzyılın başlarında Venedikli bir baharat tüccarının koleksiyonunda belgelenmiş ve yüzyıllar boyunca Avrupa’daki çeşitli aristokratlar, imparatorlar ve arşidükler tarafından sahiplenilmişti. Daha sonra da Bath dükü tarafından 1878 yılında Christie’s’ten açık artırmayla satın alınmıştı. Çalındıktan yıllar sonra Londra’daki otobüs durağında bir poşet içinde bulunan Titian imzalı tablo şimdi aynı müzayede evi tarafından yine Bath dükü adına satışa çıktı.

Bath Dükü, Napoleon’un askerlerinin 1809’da yağmaladığı Titian’ı satın almıştı.1995’te muhafaza edildiği konuttan çalınan ‘ Mısır’a Uçuşta Geriye Kalanlar’ adlı tablo Scotland Yard’ın sanat ve antika biriminin eski şefi Charles Hill tarafından Richmond’da bir otobüs durağında plastik alışveriş torbası içinde bulunduktan sonra ilgi odağı olmuştu. Charles Hill ayrıca Edvard Munch’un 1893 tarihli ‘Çığlık’ tablosunun 1994 yılında Oslo’daki Ulusal Müze’den çalınmasının ardından bulunmasına yardımcı olmasıyla da tanınıyor.

Harun İzer: Cazı İstanbul'un her yerine götürmek istiyoruzHarun İzer: Cazı İstanbul’un her yerine götürmek istiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.