Tokat depreminde dökülen sıvalar Osmanlı çeşmesini ortaya çıkardı

Tokat'ta geçen hafta meydana gelen deprem sayesinde tarihi bir mirastan haberdar olduk. 5.6 büyüklüğündeki depremden sonra Sulusaray ilçesine bağlı bir köyde tarihi binanın sıvaları dökülünce Osmanlı dönemine ait çeşme gün yüzüne çıktı.

Kültür Sanat 25 Nisan 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

18 Nisan’da Tokat’ta meydana gelen deprem tarihi bir mirası ortaya çıkardı. Sulusaray ilçesine bağlı Buğdaylı köyündeki Kur’an kursu binasında deprem nedeniyle dökülen sıvaların altında meğer bir tarih varmış. Binanın bir duvarında sıvanın dökülmesi Osmanlı döneminden kalma bir çeşmenin varlığını ortaya çıkardı. Çeşmenin 1895 yılına ait olduğu tespit edildi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Demir “Bu tarihi eser bir çeşme kalıntısıdır. 1895 yılında yapılmış, Osmanlı dönemine ait. Bu çeşmemizin üstü sıvayla kapatılmış, daha sonra yanına yeni çeşme yapılmış. Depremde sıvanın dökülmesiyle arka planda çeşme ortaya çıkmış. Bu da şunu gösteriyor; zaman içinde tarihi eserin üstü kapatılsa da depremle bunlar tekrar ortaya çıkabiliyor. Osmanlı döneminde, Selçuklu ve daha öncesinde yapılan yapılar aradan geçen yüzlerce yıla rağmen pek çok deprem görmesine rağmen halen ayakta. Bu eserler çok sağlam bir şekilde yapılıyor” dedi.

Tarihi antik kent de ilçede

Sulusaray ilçesinde M.Ö. 1’inci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Sebastapolis Antik Kenti’nde 1987 yılında ilk kazı çalışmaları başladı. Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden önemli izler taşıyan antik kentte çalışmalar farklı tarihlerde devam etti. Büyük, azametli şehir anlamına gelen Sebastapolis’teki kazı çalışmalarında son olarak Roma dönemine ait iki bin yıllık yol bulunmuştu.

Bayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde ZeugmaBayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde Zeugma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.