Troia Festivali’nde İlber Ortaylı’ya Homeros Ödülü

Troya Festivali 61 yaşında. Çanakkale Belediyesi'nin düzenlediği festival 13 Ağustos'a kadar devam edecek. Kültür sanat etkinliklerinin gün boyu devam ettiği festivalin açılış töreninde İlber Ortaylı'ya Homeros Ödülü takdim edildi.

Kültür Sanat 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

61. Uluslararası Troia Festivali dün akşam törenle başladı. Çanakkale Valisi Ömer Toraman törende yaptığı konuşmada Troya Festivali’nin 61 yıldır devam eden çok uzun soluklu bir festival olduğunu söyledi. Uzun yıllardır süren bu kadar köklü festivallerin dünyada eşine az rastlandığını söyleyen Toraman Troya’nın yalnızca Çanakkale’nin değil, Türkiye’nin ve bütün insanlığın önemli bir değeri olduğuna işaret etti.

Vali Ömer Toraman “Bugün dünyanın hemen hemen her köşesinde Troya biliniyor ve tanınıyor. Troya hakkında insanlar bir fikir sahibi olmuş durumda. Bununla beraber Çanakkale Troya’nın yanında pek çok ören yerine de ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu zenginliğin bir yansıması olarak ilimizdeki 9 ören yerinin kazısını destekliyor. Bunlardan üçünün Troya’da dahil olmak üzere 12 ay boyunca kazı müsaadesi vererek bu zenginliklerin ve bu değerlerin açığa çıkmasını sağlamak için destek veriyor” dedi.

‘Çanakkale insanlık tarihinin önemli bir parçası’

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise Troya’nın binlerce yıl süren serüveniyle sadece bir şehir değil, Anadolu uygarlığının ve insanlık tarihinin de en önemli parçası olduğunu anlattı. Troya’nın eşsiz bir coğrafyada bulunduğunu dile getiren Erkek şöyle devam etti:

“Bir yanı deniz bir yanı çamlık ve zeytinlik, alabildiğine mavi, yeşil ve sarının bir arada olduğu bu müstesna coğrafya büyük bir savaşın ve aynı zamanda barışın ve unutulmaz bir serüvenin kalbidir. Bu köklü geçmiş hem arkeolojik bulgularla hem de kültür ve sanat değerleriyle bizlere ışık tutar. 1963’ten bu yana her yıl yeniden yaşattığımız Troya ruhunu bugün de aynı heyecan ile selamlıyoruz. 61 yıl önce Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneğinin kurucuları tarafından büyük özverilerle yerel bir proje olarak başlayan festivalimiz 1992 yılında uluslararası festival sıfatını almıştır. İçinde bulunduğumuz Troas Bölgesi ise 1996’da milli park ilan edilmiş, 1998’de de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yerini almıştır.”

Başkan Erkek festivalde daha sonra Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü’nü Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya takdim etti. Troya Antik Kenti Kazı Başkanı ve ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan da İlber Ortaylı’ya ‘A Journey To The Homeric Landscape Troy’ isimli kitabını hediye etti. 61. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması’nda birincilik ödülü Mesut Tanrıkulu’nun, mansiyon ödülleri ise Derin Bilecenoğlu ile Sude Nur Toy’un oldu.

Gökçe Akçelik: 'Evet, buralıyız ve buranın müziğini yapıyoruz kardeşim'Gökçe Akçelik: ‘Evet, buralıyız ve buranın müziğini yapıyoruz kardeşim’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.