Türkiye’de bir ilk: Troya Müzesi’nden 65 yaşa özel uygulama

Troya Müzesi'nden 65 yaş ve üzeri ziyaretçilere özel uygulama başladı. Türkiye'nin artık yaşlı bir ülke olduğunu belirten müze müdürü Rıdvan Gölcük, 65 yaş üzeri ziyaretçilere ücretsiz rehber hizmeti vereceklerini duyurdu.

Kültür Sanat 23 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Kurulduğu günden bu yana Avrupa’dan pek çok prestijli ödülü kazanan Troya Müzesi’nden bir yenilik. Dünya tarihinde önemli bir yere sahip antik kentin tarihini anlatan müzede 65 ve üstü yaştaki misafirler için farklı bir projeyi hayata geçirildi. Müze müdürü Rıdvan Gölcük, projeye dair detayları açıklandı.

Her yıl ziyaretçi sayısını artıran Troya Müzesi’nde başlatılan proje hakkında konuşan müze müdürü Rıdvan Gölcük, “65 yaş ve üzeri ziyaretçilerimize müze girişi ücretsiz. Bunun yanı sıra 5 kişi ve üzeri gruplarda ücretsiz rehberlik ve Homeros Bahçesi turu ile ücretsiz içecek ikramında bulunmaya başladık. Niçin böyle bir girişime başladık? Eğitim ve organizasyon departmanımız var ve çoğunlukla müzelerde alışılageldiği şekilde bu eğitim departmanları daha ziyade çocuklarla işbirliği yapma konusunda projeler geliştirirler. Fakat Türkiye’de ilk kez 65 yaş üstü ziyaretçiler konusunda eğitim departmanımız böyle bir uygulamaya başladı” dedi.

Türkiye artık yaşlı bir ülke

Türkiye’nin artık “çok yaşlı ülke” sınıfına girdiğini anımsatan Gölcük, “Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre Türkiye’de 2023 yılında 65 ve üzeri yaş nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 10,2’yi buldu. 65 yaş üstünün nüfusu oranının 2016 yılında yaklaşık yüzde 12’ye ulaşması, 2030 yılında ise yüzde 23’ü bulması bekleniyor. Yani ülke nüfusu gittikçe yaşlanıyor. Dolayısıyla müzeler burada özellikle sadece çocuklara odaklanmayı bırakıp, yaşlanan nüfus için de daha proaktif davranmak durumunda” dedi.

Gölcük, bu projeyle 65 yaş ve üstü ziyaretçilerin hem yaşam boyu öğrenme serüvenlerine hem de demans gibi hastalıklardan bu yaş grubunun uzak kalmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Troya Müzesi'nden dijital dergi: Troy Museum JournalTroya Müzesi’nden dijital dergi: Troy Museum Journal

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.