Troya Müzesi’nden dijital dergi: Troy Museum Journal

Troya Müzesi bir ilki gerçekleştiriyor. Troy Museum Journal adlı dijital dergide müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi ve felsefe tarihi konularında yazılar yer alacak. İlk sayı Mart 2024 yayında.

Kültür Sanat 29 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Ödüllü müze Troya’dan dijital dergi geliyor. Mart 2024’te yayın hayatına başlayacak Troy Museum Journal bir ilke de imza atıyor. Tek müze dergisi unvanına sahip Troy Museum Journal müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalar gibi alanlarda bilimsel araştırma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir şekilde yazılmış bilimsel makaleler, araştırma inceleme makaleleri, derleme yazıları gibi çalışmaları yayınlamayı ve araştırmacılarla paylaşmayı hedefliyor.

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük Troya Müzesi’nde gazetecilere Troya Müzesi’nin 2018’de açıldıktan kısa süre sonra dünyada kuvvetli bir Troya rüzgarı estirdiğini, Avrupa Yılın Müzesi, Avrupa Müze Akademisi 2020 ve 2021 ödülü, Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülleri gibi ödüller alarak dünya müzeciliğinde kısa sürede yer edindiğini anlattı. Derginin ilk sayısında yer almak isteyen bilim insanları ve araştırmacılar makalelerini 10 Şubat 2024’e kadar dergipark.org.tr/tr/pub/troymuseum adresine gönderebilecek.

Pandemi döneminde de yaptıkları sosyal medya canlı yayınlarıyla müzenin ülkedeki popülerliğinin giderek arttığını anlatan müze müdürü Rıdvan Gölcük şöyle devam etti: “Troya Müzesi konusunda şöyle bir vizyona sahibiz; Dünya müzeciliğinde iyi bir marka değer yaratmak. Çok yakın zamanda bunun için yeni bir adım attık ve Troy Museum Journal dergisini yayın hayatına soktuk. Troy Museum Journal dergisi, Dergi Park’ta çıkan ilk ve tek müze dergisi olacak.”

‘Ana hedefimiz ‘Made in Troy’ yaratmak’

Rıdvan Gölcük “Dergi Park 2013’ten bugüne kadar TÜBİTAK tarafından çıkarılıyor. Akademi ve hakemli dergileri barındıran dijital bir ortam. Bu dergilerin de uluslararası çapta tanınmasını sağlıyor. Troy Museum Journal dergisi bizim için neden önemli? Troya Müzesi genişçe bir koleksiyon barındırıyor, sergiler ve etkinlikler yapıyoruz ama aynı zamanda akademik bir üretim yapıyoruz. Hem ilde yaptığımız kazılar hem müze uzmanlarımızın müze koleksiyonu konusunda yaptığı çalışmalar hem de akademideki hocaların Troya Müzesi konusunda yaptığı çalışmaları bir çatı altında toplamak gibi bir hedefimiz var” dedi.

Troy Museum Journal’ın sadece müze konusunda yapılan çalışmalardan ibaret olmayacağını vurgulayan Rıdvan Gölcük “Müzecilik, tarih, sanat tarihi, edebiyat tarihi, felsefe tarihi, sosyoloji, coğrafya gibi bir çok alandan araştırmacıları bünyesinde barındırmayı, kısa sürede de uluslararası akademik camiada kendisine yer edinmeyi hedefliyor. Ana hedefimiz olan ‘Made in Troy’ yaratmak konusunda yeni bir hedefimizi daha hayata geçirmiş olduk” dedi.

Türkiye artık Troya Hazineleri’ni istiyorTürkiye artık Troya Hazineleri’ni istiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.