Raf Gezgini: Öykünün bayrağını onlar taşıyor
'Tiffany'de Kahvaltı' kitabının yazarı Truman Capote'nin varlığı daha önce hiç bilinmeyen bir öyküsü yayınlandı. 'Cennette Başka Bir Gün' adını taşıyan öykü kitabı önceki gün raflardaki yerini alırken eleştirmenler kitabın betimleme gücüne hayran kaldıklarını belirtti.
Amerikan edebiyatının 20. yüzyıldaki önemli yazarlarından Truman Capote’nin hayranlarını sevindirecek bir haber var. Amerikalı yazarın kurşun kalemle not defterine yazdığı bir öyküsü ilk kez yayınlanıyor. ‘Tiffany’de Kahvaltı’ kitabıyla dünya çapında büyük bir okur kitlesine erişen yazarın daha önce bu hiç yayınlanmamış öyküsü Sicilya’da yaşayan bir Amerikalı’yı konu ediniyor. Varlığı daha önce bilinmeyen öyküyü de içeren, ‘Cennette Başka Bir Gün/Another Day in Paradise’ önceki gün raflardaki yerini aldı.
Truman Capote hayranları bu kitabı Strand Magazine editörü Andrew F. Gulli’nin çabalarına borçlu. Daha önce de benzeri şekilde yazarların bilinmeyen eserlerini ortaya çıkaran bir isim olan Gulli, okurlara bu kez Sicilya’da yaşayan bir Amerikalı’nın hikâyesini ulaştırdı. Amerikalı yazarın öyküyü tam olarak ne zaman kaleme aldığı bilinmiyor. Ancak hikâyenin 1950’lerin Sicilyası’nda geçtiği biliniyor.
Andrew F. Gulli, öykünün neden yıllarca yayınlanmadığını sorusuna şu yanıtı verdi: “Yazarlar için faturalarını ödeyebildikleri eserler kısa öyküleri değildi. Onlar romanlarıydı. Ancak bazı yazarlar kısa öykülerde gerçekten çok başarılıydı ve Capote de bunlardan biriydi.”
1984 yılında henüz 59 yaşındayken hayatını kaybeden Truman Capote’nin ‘Cennette Başka Bir Gün’ adlı öyküsü, Sicilya’da bir villada yaşayan Amerikalı Iris Greentree’nin mutsuz hayatının bir anını konu alıyor. Çevresinin güzelliğine rağmen Greentree, İtalyan hizmetçisiyle çatışır. The Guardian’da yer alan eleştiri yazısında ortaya yeni çıkan bu öykü, yazarın parıltılı üslubunun Akdeniz ışığıyla kesişmesi olarak tanımlanıyor. Eleştiri yazısının devamında konusu itibarıyla mutlu bir havası olmayan hikâyenin buna karşılık çok güçlü betimlemelere sahip olduğu belirtiliyor. Kitabın Türkçe çevirisinin yayın tarihi şimdilik bilinmiyor.