Trump’ın kullandığı izinsiz şarkılar peşini bırakmıyor: Mahkeme Eddy Grant’e hak verdi

Donald Trump 2020'de Eddy Grant’in 'Electric Avenue' şarkısını izinsiz kullanması nedeniyle açılan davayı kaybetti. Mahkeme Trump'ın telif hakkı ihlali yaptığını belirterek tazminata hükmetti. Başkan adayının ne kadar tazminat ödeyeceği belli değil

Kültür Sanat 18 Eylül 2024

Donald Trump seçim sürecinde birçok konudaki söylemiyle dikkat çekti, tartışma yarattı ve gündem oldu. Ama belki de hiçbiri izinsiz kullandığı şarkılar kadar hatırlanmayacak. Kasım ayındaki ABD seçimleri zafer kazanacak kişinin yanı sıra başkan adayı Trump’ın izinsiz kullandığı şarkılarla da hatırlanacak.

Daha önce ABBA, Beyonce, Adele, Woodkid, Creedence Clearwater Revival, Tom Petty, Neil Young, Flo Fighters, The Rolling Stones ve Eddy Grant gibi isimlerin şarkılarını izinsiz kullanan Trump sanatçılar tarafından uyarıldı, mahkemeye verildi. Bu davalar güncel olsa da Donald Trump, şarkıcı Eddy Grant’ın 1983 tarihli ‘Electric Avenue’ şarkısını 2020’de izinsiz bir reklamda kullanması nedeniyle açılan davayı kaybetti. Mahkeme Trump’ın Eddy Grant’ten izinsiz kullanarak Joe Biden’ı alaya aldığı videoda telif hakkı ihlali yaptığına karar verdi.

12 Ağustos 2020’de Trump’ın kişisel Twitter hesabına yüklenen 40 saniyelik video Joe Biden’ın bir tren vagonunda ilerlerken Trump-Pence kampanya treninin hızla geçtiği bir animasyon filminden oluşuyordu. Video Twitter’da 14 milyondan fazla izlendi ve daha sonra kaldırıldı. Grant’in avukatları hemen “durdurma ve vazgeçme” uyarısı göndermişti ancak video 1 Eylül’de Grant dava açana kadar kaldırılmadı.

‘Politikacılar yasaların üstünde değildir’

Manhattan’daki bir federal mahkeme Trump’ın Grant’in telif hakkını ihlal ettiğine ve Grant’in zararlarını ve yasal masraflarını karşılamak zorunda olduğuna karar verdi. Grant’ın avukatları karardan memnun. Grant’in avukatlarından Brian Caplan Business Insider’a verdiği demeçte “Sanatçı haklarının ve yaratıcı eserlerinin kontrol edilmesinin sıkı bir savunucusu olan Bay Grant bu kararın ses kayıtlarının ve müzik bestelerinin izinsiz kullanımına karşı başkalarına da yardımcı olacağına inanıyor. Politikacılar yasaların üzerinde değildir ve mahkeme bunu yeniden teyit etti” dedi.

Grant davada üç yüz bin dolar talep etmişti, ancak tazminat miktarı henüz belirlenmedi. Tarafların bir rakam üstünde anlaşmaya varıp varmayacağı ya da bir jürinin bu miktarı belirleyip belirlemeyeceği henüz kesinleşmedi.

İlişki durumu karışık: Trump artık Taylor Swift'ten nefret ediyorİlişki durumu karışık: Trump artık Taylor Swift’ten nefret ediyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.