Tüm sahnelere hükmedecek opera: Yüzüklerin Efendisi geliyor

J.R.R. Tolkien'in yazarken Richard Wagner'in operası 'Nibelungen Yüzüğü'nden etkilendiği fantastik başyapıtı 'Yüzüklerin Efendisi' operaya uyarlanıyor. Yazarın telif haklarını elinde bulunduran Tolkien Vakfı projeye onay verdi.

Kültür Sanat 11 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fantastik üçlemenin film uyarlaması sinema tarihinin en başarılı yapımları arasında.

Tüm yüzüklere hükmedecek bir opera geliyor. ‘Yüzüklerin Efendisi’nin sahne uyarlaması için geri sayım başladı. J.R.R. Tolkien’in ilk cildini 29 Temmuz 1954 yılında yayınladığı fantastik başyapıtı Peter Jackson’ın yönetmenliğinde beyaz perdeye uyarlanmış ve sinema tarihinin en başarılı yapımlarından biri olmuştu. İngiliz yazarın besteci Richard Wagner’in opera eseri ‘Nibelungen Yüzü’ eserinden de etkilenerek oluşturduğu bu fantastik dünya Tolkien Vakfı’nın izin vermesiyle opera sahnesine taşınıyor. Uyarlamalar konusunda temkinli yaklaşan vakıf bugüne kadar pek çok projeyi reddetti ya da kendi istediği düzenlemeleri yaptırdı.

Yüzüklerin Efendisi bu yıl sahnede

Dünya çapında milyonlarca okuru ve izleyicisi olan ‘Yüzüklerin Efendisi’ Tolkien Vakfı’ndan alınan onayla operaya uyarlandı ve sanatseverlerle buluşmak için gün sayıyor. Son yılların en iddialı projelerinden biri olmaya aday yapıt için İngiliz besteci Paul Corfield Godfrey hazırlıklara başladı. Besteci daha önce de Tolkien’in ‘Silmarillion’ eserine bir müzikal uyarlama yapmıştı. Bu güçlü referans belli ki vakıfın proje onayı için epey işe yaramış.

Tolkien’in kurgusal Orta Dünyası’nı opera salonuna taşıyacak eserin çalışmaları başladı bile. İngiliz besteci Paul Corfield Godfrey onlarca yıldır sürdürdüğü ‘Yüzüklerin Efendisi’ ilintili kariyerinde yeni bir safha olan bestesinin ‘Boromir’e Ağıt’ isimli bölümü yayınlandı bile. 30 bölümden oluşan eserde ‘Aragorn’un Taç Giymesi’, ‘Tom Bombadil’ ve ‘Shire’da yaşantı’ gibi bölümler yer alıyor. Şu anda tüm bölümlerinin stüdyo kaydı devam eden opera eserin yayınlanmasının 70. senesinde, yani 2024’te sahnede sanatseverlerle buluşacak. Ancak prömiyer günü şimdilik açıklanmadı.

Şehirde kalanlara bayram rotası: HaliçŞehirde kalanlara bayram rotası: Haliç

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.