Burcu Aktaş’ın romanlarıyla yine yeniden!
Ahmet Büke, Aslı Tohumcu, Ayşe Sarısayın, Barış İnce, Bedia Ceylan Güzelce, Burcu Aktaş, Ece Erdoğuş Levi, Gülşah Elikbank, Melisa Kesmez, Özge Lokmanhekim, Sima Özkan, Sunay Akın ve Yalvaç Ural bir kitapta buluştu. Editörlüğünü Sibel Oral'ın üstlendiği 'Doğaya Bir Bilet' raflardaki yerini aldı.
Türk edebiyatının usta kalemleri bir kitapta buluştu. Editörlüğünü Sibel Oral’ın üstlendiği ‘Doğaya Bir Bilet’, Ahmet Büke, Aslı Tohumcu, Ayşe Sarısayın, Barış İnce, Bedia Ceylan Güzelce, Burcu Aktaş, Ece Erdoğuş Levi, Gülşah Elikbank, Melisa Kesmez, Özge Lokmanhekim, Sima Özkan, Sunay Akın ve Yalvaç Ural’ı aynı çalışmada bir araya getirdi. Sürdürülebilirlik odaklı öykülerinden oluşan kitap gençlerde sürdürülebilirlik konusunda da farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.
‘Doğaya Bir Bilet’ kitabının önsözünü kaleme Yekta Kopan, yazısında şu cümlelerle bizleri de çocukluğuna doğru bir yolculuğua çıkarıyor: O yıllarda iklim krizi, ekolojik dengesizlik, geri-ileri dönüşüm, sorumlu üretim-tüketim konuları hiç konuşulmuyor. Ama zaten israf etmemek, dengeli yaşamak, çevreye saygı duymak, doğayı korumak hepimizin hayatının bir parçası. Yanlış anlaşılmasın, her şey güllük gülistanlık değil. Havanın ve denizlerin kirlenmesi, yeşil alanların ve enerji kaynaklarının yetersizliği, sebze-meyve üretiminde sorunlar var gündemde. Ancak bütün bunlarla baş etmek için bir denge tutturmamız gerektiğinin bilincindeyiz. O denge bu coğrafyada yaşayanların ezberinde. Geçen yıllarda o denge tümüyle bozuldu. İnsanlar yaşadıkları dünyanın değerini neredeyse tümden unuttu. Vahşi bir tüketim hırsı, çevremizle sağlıksız ve yarını düşünmeyen bir ilişki kurmamıza neden oldu. Bugün sürdürülebilir bir yaşamın anahtarlarını arıyoruz. Yaşanabilir bir dünyanın kapılarını başka türlü açamayacağız. Bu kitapta da edebiyatımızın çok değerli kalemleri, sizler için daha güzel bir dünyanın kapılarını aralayacak öyküler yazdılar. Her bir öykü sizleri farklı bir dünyaya götürecek, sürdürülebilir bir gelecek için hayaller kurduracak.
Yarına dair umutlarımız sönmüyor. Bu umudun en büyük nedeni de günümüz çocuklarının, gençlerinin çok daha bilinçli
ve kararlı olması. Bizler çocukluk günlerimizdeki o dengeyi hiç unutmadık. İnsanların dünyanın sahibi değil, bir parçası olduğunu bildiği günlere yeniden kavuşmak istiyoruz.
TEMSA’nın ikinci kitap projesi olarak karşımıza çıkan ‘Doğaya Bir Bilet’, özellikle ortaöğretim ve lise çağındaki gençlere yönelik öykülerden oluşuyor. İlk olarak 2023’ün başlarında ‘Otobüsün Penceresinden’ isimli kitapla edebiyat projelerini desteklemeye başlayan TEMSA’nın bu yeni projesinden elde edilecek gelir sosyal faaliyetlerde kullanılacak. Hayal Ortakları Derneği, Türkiye’nin dört bir yanında satışa sunulan kitabın geliriyle projelere imza atmaya hazırlanıyor.
2014’te TEMSA çalışanlarının, oluşturduğu fon aracılığıyla köy okullarına destek sunmayı amaçlayan Hayal Ortakları Derneği, okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi yönünde çalışmalarda bulunuyor. Bununla birlikte dernek, kitap ve kırtasiye desteği, eğitime yardımcı donanımların temini gibi projelere de imza atıyor. Kitap hakkında konuşan TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, projenin Cumhuriyetin 100. yılıyla aynı döneme denk gelmesinin bir tesadüf olmadığını vurgulayıp “Yaptığımız iş ne olursa olsun, insan hayatına kalıcı fayda yaratmayı odak alıyoruz. Fayda yaratırken de aynı zamanda, daha iyi bir dünya kurma konusunda farkındalık yaratmak açısından çok önemli bir sorumluluk üstlendiğimize inanıyoruz” dedi.