Türkiye aşkını ‘Mihriban’ ile yaşıyor

Türkiye, halk müziğiyle sevdalanıyor. Spotify'ın açıkladığı verilere göre Neşet Ertaş, en çok dinlenen halk sanatçısı oldu. Hüzünlü hikâyesiyle uzun yıllardır kara sevdalıların derdine ortak olan ve Musa Eroğlu'nun bağlamasında hayat bulan 'Mihriban', Türkiye'nin en çok dinlenen türküsü.

Kültür Sanat 7 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türkiye'nin en çok dinlediği türkü olan 'Mihriban, Musa Eroğlu ile özdeşleşti.

Türkiye ne dinliyor? Bu sorunun cevabı olarak “her şey” demek mümkün. Ancak elbette önce çıkan belli türler var. Son yıllarda hiphop gibi alternatif türler, özellikle genç kuşaklarda büyük ilgi görse de tek seçenek değil. İyi ki de öyle. Gençler arasında dinlenmediği yönünde algı oluşsa da bu toprakların müziği, yani halk müziğimiz 7’den 70’e her kuşak ve her kesimde en çok dinlenen türlerden biri olmayı sürdürüyor. Üstelik bu rakamlar dijital müzik dinleme platformu Spotify’ın yayınladığı verilere dayanıyor. Türkiye en çok Neşet Ertaş’ı dinlerken sevdasını da ‘Mihriban’nın hüzünlü sözleri ve müziğinde buluyor.

Türkiye halk müziğine sahip çıkıyor

Türkiye’nin müzik dinleme alışkanlıkları hakkında sürekli olarak bilgiler paylaşan Spotify’ın açıkladığı en güncel verilere göre halk müziği dinleme oranlarda büyük bir artış söz konusu. Son bir yılda Türk Halk Müziği dinleme oranı yüzde 260 arttı. Platform içerisinde yer alan ve sadece halk müziği eserlerinden oluşan dinleme listeleri de oluşturan Spotify, bu kürasyonuyla dinleyicilerin ilgisini çekmişe benziyor. Kolaylıkla tahmin edilebileceği üzere ülkemizde en çok dinlenen halk müziği sanatçılarının başında Neşet Ertaş geliyor.

Peki Türkiye genelinde en çok dinlenen türkü hangisi? Hemen cevap verelim. ‘Mihriban’. Şair Abdrurrahim Karakoç’un bundan 60 yıl önce yaşadığı bir karşılıksız aşkın ürünü olan şiir, Türk Halk Müziği’nin büyük ismi Musa Eroğlu tarafından yorumlandığında çok daha büyük kitlelere ulaşmayı başarmıştı. Yaşadığı karşılıksız aşk için gerçek manada yemeden içmeden kesilen Karakoç’un, ilk görüşte bağlandığı Mihriban isimli genç kadını bulmak için yollara düştüğü dönemde yazıdğı şiir, bugün de nice kara sevdanın yol arkadaşı olmaya devam ediyor. Hem de artarak…

Neşet Ertaş’ın Türkiye genelinde en çok dinlenen halk müziği sanatçısı olması elbette bir sürpriz değil. Ertaş’ın ‘Yolcu’ bestesi, ‘Mihriban’dan sonra en çok dinlenen eserlerden biri. Farklı müzisyenler tarafından defalarca yeniden yorumlanan ‘Yolcu’yu son olarak Hollanda merkezli müzik topluluğu Altın Gün de seslendirmişti. Spotify’ın paylaştığı verilerde ortaya çıkan bir diğer ilginç nokta da Türk Halk Müziği’nin en çok saat 18.00 sularında dinlenmesi oldu. Bu da demek oluyor ki mesai bitiminde insanlar kendilerini türkülerle daha iyi hissediyor.

Akşam saatlerinde türkü dinleyen müzikseverler belki eski sevgilerine belki kavuşamadıklarına belki de hiç sevmedikleri iş arkadaşlarına bir mesaj göndermek için de en çok ‘Yalan Dünya’, ‘Neredesin Sen, ‘Sen Benimsin, Ben Senin’ türkülerini sosyal medyada paylaşmış. Şüphesiz bu türkülerin seçiminin de sözleri itibarıyla vardır bir hikmeti. Türkiye çapında yöresel bazda baktığımda Karadeniz ve Ege türküleri ön plana çıkarken muhtemelen düğün ve kınalarda sıklıkla çalınan oyun havaları da Türk milletinin rağbet gösterdiği eserler arasında.

Yerli ve yabancı popüler ve alternatif şarkılar görünürlük bakımından ön planda olsa da yakın zamanda hem yaş almış kuşaklarda hem de gençlerde türkülere ilginin sürmesi, yerel kültürün devamlılığı açısından büyük önem taşıyor. Ne diyelim? Nazar değmesin.

Sosyal medyanın viral şarkısı Makeba'nın hüzünlü hikâyesiSosyal medyanın viral şarkısı Makeba’nın hüzünlü hikâyesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.