İsveç’in NATO üyeliği TBMM’den geçti: Şimdi gözler F-16 krizinde
Sertab Erener tam 20 yıl sonra Eurovision'da. Türkiye'ye yarışmadaki tek birinciliğini kazandıran Erener özel davetle bu akşamki yarı finalde sahne aldı. Erener'in şarkısı gecenin en çok alkış alan performansı oldu.
Türkiye’de insanların merakla beklediği, çoğunun nostaljiyle dolup taştığı an dün gece yaşandı. 2003’te Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan Sertab Erener, organizatörlerin özel davetiyle ‘Everyway That i Can’ şarkısını söylemek için sahnedeydi. Türkiye’nin ilk ve tek birinciliğini kazandığı şarkıy seslendiren Erener, performansının ardından büyük alkış aldı.
23 Mayıs 2003’te Baltık ülkesi Letonya’nın başkenti Riga Türkiye tarihi için unutulmaz bir zafere ev sahipliği yapmıştı. “Milli davamız” Eurovision’da yıllar süren makus talih değişmiş ve Türkiye Sertab Erener ile birinci olmuştu. Üstelik de yarışma tarihinin en sevilen şarkılarından biri olan ‘Everyway that I Can” ile… Yarışmada Bosna Hersek, Avusturya, Belçika ve Hollanda’dan 12, Almanya’dan 10, Güney Kıbrıs’tan 8, İsrail’den de 7 puan alan Türkiye toplam 167 puanla tarihinde bir ilki yaşamıştı. Hem de güçlü rakipleri Belçika ve Rusya’yı geride bırakarak.
Sertab Erener bu tarihi olaydan tam 20 yıl sonra dün akşam yeniden Eurovision sahnesindeydi. İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’ndaki 2004 Eurovision Yarışması’nda da sahne alan müzisyen bu kez İsveç’in Malmö kentinde izleyiciyle buluşacak. Bu akşamki ikinci yarı finalde sahne alacak olan müzisyen Eurovision’un davetlisi olarak İsveç’te. Malum, Türkiye 2012’den bu yana TRT’nin tasarrufuyla yarışmada yok. Puanlama sistemini eleştiren TRT’nin bu kararı yıllardır tartışılıyor. Pek çok insan kararın arkasında başka nedenler olduğunu düşünüyor.
Bu yıl İsrail’in Gazze’deki katliamlarının gölgesinde yapılan festivalde pek çok ülke organizasyona tepkili. Rusya’nın olduğu gibi İsrail’in de yarışmadan diskalifiye edilmesi gerektiği görüşü yaygın. Buna rağmen Eurovision yönetimi aynı fikirde olmamak bir yana, yarışmada Filistin ile özdeşleşecek faaliyetleri de yasakladı. Ancak İsrail’i temsil eden Eden Golan’ın performansı boyunca tepkiler devam etti. Yuhalayanların yanı sıra İngilizce ‘Filistin’e Özgürlük’ diye bağıranlar seyircilerin sesi duyuldu. Belçika ve Finlandiya temsilcileri sahnede barış mesajları verdi. Öte yandan Belçika’nın Flaman bölgesinde yayın yapan devlet televizyonu İsrailli sanatçı Eden Golan’ın performansında ekran kararttı. Yayıncı kuruluş Golan’ın performansı boyunca ekranda İsrail’in insan haklarına aykırı tutumu nedeniyle gösteriyi yayınlamadıklarını duyurdu.
Eurovision’a en son Can Bonomo ile katılan Türkiye 2012’de yedinci olmuştu. Komşu ülkelerin birbirine oy verdiği ve siyasetin müzikal kalitenin önüne geçtiği eleştirileri uzun yıllardır dile getirilmekteydi. Ancak yarışmada son yıllardaki gösterilerin içeriğine dair de eleştiriler var. 2012’den sonra Türkiye’nin yarışmada yer almamasının etkenlerden birinin sahnedeki gösterilerin olduğu görüşü yaygın. Avustralya ve İsrail’in de katıldığı yarışmaya Avrupa’dan katılamayan halihazırda üç ülke var. Kosova, tüm Avrupa ülkeleri tarafından tanınmadığı için, Liechtenstein ise ekonomik gerekçelerle yarışmada yok. Türkiye’nin resmi gerekçesi ise oylama sistemi. Benzer eleştirilerle önceki yıllarda İtalya, Romanya ve Macaristan gibi ülkeler de yarışmada yer almamıştı. Ancak hiçbiri bu denli ayrı kalmamıştı.
2003’te Riga’daki zafer sonrasında Türkiye’nin en önemli müzisyenleri yarışmada boy göstermişti. Kenan Doğulu, Sibel Tüzen, Athena, maNga, Mor ve Ötesi, Yüksek Sadakat ve Hadise gibi yıldızların katıldığı yarışmada Türkiye manNga ile ikinci; Mor ve ötesi, Athena ve Hadise ile de dördüncü olmuştu. 2022 yılında aramızdan ayrılan Bülend Özveren’in sunumuyla özdeşleşen Eurivision maceramız 12 yıl önce bitse de Sertab Erener’in unutulmaz başarısıyla hâlâ hafızalarda yer etmeye devam ediyor.