Sertab Erener her dem akustik, Sia ve Paris Hilton’dan düet

Türk pop müziğinin 35 yılında onun adı hep var. Sertab Erener, müzik tarihinde yer etmiş şarkılarını 'Her Dem Akustik' albümüyle yeniden yorumladı. Haftanın sürpriziyse Sia ve Paris Hilton düeti oldu.

Kültür Sanat 22 Nisan 2024

Sevdiğiniz şarkıları farklı bir yorumla dinlemeyi sevenlerden misiniz? Yoksa duymaya hep alıştığını haliini mi tercih edersiniz? Peki ya yeniden yorumlayan ya şarkının sahibiyse? Bu soruların hepsine evet deme ihtimalinizin olduğu bir albüm çıktı. Sertab Erener, ‘Her Dem Akustik’ albümü Türk pop müziğinin son 30 yılında silinmez izler bırakan şarkılarını yeni düzenlemeleriyle yayınladı. 1992’de yayınladığı ‘Sakin Ol’ adlı albümüyle solo kariyerine başlayan müzisyen aradan geçen 32 yılda biriktirdiği nice klasik şarkısına bu albümüyle yeni bir yorum getiriyor. Aslında geçen sene temmuz ayında yayınladığı ‘Her Dem Yeşil’de de sevilen şarkılarına yeni bir yorum getiren müzisyen, Fuat Güner, Ozbi ve Şanışer gibi isimlerle de düetlere imza atmıştı. Yeni çıkan ‘Her Dem Akustik’te bir önceki albümde de seslendirilmiş şarkılar var. Ancak bu kez durum biraz farklı…

‘Vurulduk’, ‘Mecbursun’, ‘Kime Diyorum’, ‘Zor Kadın’, ‘Olsun’, ‘Sevdam Ağlıyor’ ve ‘Aldırma Deli Gönlüm’ gibi Türk pop müzik tarihinde unutulmaz yere sahip şarkılarını yeniden seslendiren Sertab Erener ortaya daha sakin ve olgun bir albüm çıkarmış. Yurtdışında da örneklerine sıkça rastladığımız bu yeniden yorumlama tercihine biraz da zamanın ruhunun şarkılara nasıl bir tesir bıraktığı gözüyle de bakılmalı.

Sertab Erener kliplerle karşımızda

Albümü baştan sona dinlediğinizde -ki bu yaklaşık 45 dakikalık bir süre- özellikle yaşı yetenler için farklı duygular uyandıracaktır. 1992 tarihli ‘Sakin Ol’ ve ondan iki yıl sonra yayınladığı ‘Lâl’ sadece Sertab Erener için değil tüm bir müzik tarihimiz için büyük öneme sahip. Neredeyse her bir şarkısı hit olan bu iki albümden şarkıların ağırlıkta olduğu ‘Her Dem Akustik’ bu yönüyle bakıldığında dinleyicide farklı duygular yaratıyor.

‘Her Dem Akustik’ albümünde yer alan 11 şarkı için İstanbul’daki tarihi Büyük Londra Oteli’nde Selim Çotal ve Gürdeniz Bursalı
yönetmenliğinde klip çekildi. Uzun süredir şarkılarına klip çekmeyen Sertab Erener bu albümüyle bir nevi ekranlara da geri döndü.

Yollar Büyük Londra Oteli’ne çıkıyor

1994 tarihli ‘Lâl’ albümünde yer alan Sertab Erener ile Uzay Heparı’nın ortak çalışmasının meyvesi ‘Vurulduk’ klibi çekilen 11 şarkıdan biri. Fatih Akın’ın ‘Duvara Karşı’ filminde de kullanılan otelin odalarında çekilen klipler akustik albümün havasına uygun bir sadeliğe sahip. Tesadüf bu ya; ‘Duvara Karşı’nın Berlin’de Altın Ayı aldığı sene, Sertab Erener de ‘Everyway That i Can’ Eurovision’da birincilik kazanarak Türkiye’nin tabiri caizse yarışmadaki makus talihini yenmişti. Bu iki olayın da üzerinden 21 sene geçti.

“En çok sevdiklerim ve en çok sevdikleriniz 2. albümde. Bu sefer ismini ‘Her Dem akustik’ koydum. Bu albümün alametifarikası, Akustik gitarlarla katman katman örülmüş, çalınmış ve düzenlenmiş olması. Her bir şarkının her bir sözünü, her bir notasını, daha derin ve hissederek ve yılların sesime yansımasının tadını çıkartarak söyledim. Deneyim, zaman, yaşlanmadan yaşlanmak” Bu sözlerle anlatıyor akustik albümünü Sertab Erener. Bahsettiği “hissederek ve tadını çıkararak şarkıları söyleme”ye albümün ilk şarkısından itibaren tanıklıklık etmek mümkün.

Tamamı yeni şarkılardan oluşan ‘Ben Yaşarım’ adlı albümünü 2020 yılında dinleyiciyle buluşturan Sertab Erener, arada geçen dört yıla iki konser kaydı albümü, iki de eski şarkılarını yeniden yorumladığı albüm sığdırdı. Bu süre zarfında bebekler için seslendirdiği ninni albümünü de es geçmemek gerek.

Sia ve Paris Hilton bir arada

Şimdi sırada yurtdışından bir düet çalışması var. Üstelik pek de bir arada görmeyi pek düşünmeyeceğiniz iki isim. Bir yan da özellikle 2000’lerin ilk yıllarında skandallarıyla magazin gündeminden hiç düşmeyen Paris Hilton, diğer yanda ise tarzı ve şarkılarıyla son yılların en sevilen seslerinden Sia. İkili, Sia’nın 10 gün sonra çıkacak yeni albümündeki ‘Fame, Won’t Love You’ şarkısı için düete imza atmış. ‘Reasonable Woman’ adını taşıyan yeni albümdeki ‘Dance Alone’ şarkısı için de Sia, Kylie Minogue ile mikrofon başına geçmişti.

‘Fame, Won’t Love You’ şarkısının sözlerine bakıldığında manidar bulunabilir. ‘Ün Seni Sevmeyecek’ şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz şarkı, geçmişte fazla ün nedeniyle başı belaya giren Paris Hilton tarafından seslendirilince daha anlamlı bir hal alıyor. Dünyanın en çok dinlenen müzisyenlerinden biri olan Sia, yeni albümü ‘Reasonable Woman’ı müzikseverlerle buluşturmadan önce beş şarkıyı tekli olarak yayınladı. Bu da 15 şarkıdan oluşacağı açıklanan albümün üçte birine tekabül ediyor. Bakalım Beyoncé’nin başlattığı ardından Taylor Swift’in katıldığı yarıışta Sia neler yapacak? Bu yarışa Dua Lipa’nın da katılacağını hatırlatalım.

Dünyanın beklediği an: Taylor Swift'in yeni albümü çıktıDünyanın beklediği an: Taylor Swift’in yeni albümü çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.