Yayın ekranında milli gün
Türkiye’nin dört kültürel mirası daha UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne girdi. Karar, Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda alındı.
41 tarihi eserini dün itibarıyla ABD’den teslim alan Türkiy’ye bir güzel haber de Afrika ülkesi Botsvana’dan geldi. 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin yaşayan mirasları olan Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası, İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler, Sedef Kakma Sanatı ile Tezhip Sanatı İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydedildi. Böylece Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en çok unsur kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak yükselerek ikinci sıraya yerleşti.
Zeytin yetiştiriciliğinin dün listelere kaydedilmesinin ardından yeni unsurların da listeye dahil olmasını “Beklenen müjde geldi…” paylaşımıyla duyuran Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde 30’a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren ikincii ülke oldu” dedi.
UNESCO’dan beklenen müjde geldi…
UNESCO'nun koruma altına aldığı yeni kültürel değerlerimiz hayırlı olsun. 👏
🔸İftar Gelenekleri
🔸Sedef Kakma Sanatı
🔸Tezhip Sanatı
🔸Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrasıTürkiye aynı zamanda,
"UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras… pic.twitter.com/BjbkNVEtKC
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) December 6, 2023
Türkiye’den UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne 2008 yılında bu yana sürekli yeni unsurlar ekleniyor. 30’a ulaşan bu kültürel miraslar arasında meddahlık, Mevlevi Semah Töreni, Âşıklık, Karagöz, Nevruz, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi ve Geleneği, Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı, Çini sanatı, Hıdırellez, Dede Korkut-Korkut Ata Mirası, Geleneksel Türk Okçuluğu, Minyatür sanatı, Geleneksel zekâ ve strateji oyunu: Togyzqumalaq, Hüsn-i Hat, Çay kültürü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma ve Nasrettin Hoca fıkra anlatma geleneği Türkiye’den geçmiş yıllarda listede yer alan somut olmayan varlıklar listesine dahil edilmişti.