Türkiye UNESCO’da ikinci sıraya yükseldi: Tezhip artık bir kültürel miras

Türkiye’nin dört kültürel mirası daha UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne girdi. Karar, Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda alındı.

Kültür Sanat 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

41 tarihi eserini dün itibarıyla ABD’den teslim alan Türkiy’ye bir güzel haber de Afrika ülkesi Botsvana’dan geldi. 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda Türkiye’nin yaşayan mirasları olan Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası, İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler, Sedef Kakma Sanatı ile Tezhip Sanatı İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydedildi. Böylece Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en çok unsur kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak yükselerek ikinci sıraya yerleşti.

Türkiye’nin  UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde varlık sayısı 30’a ulaştı

Zeytin yetiştiriciliğinin dün listelere kaydedilmesinin ardından yeni unsurların da listeye dahil olmasını “Beklenen müjde geldi…” paylaşımıyla duyuran Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde 30’a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren ikincii ülke oldu” dedi.

Semah da var meddah da

Türkiye’den UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne 2008 yılında bu yana sürekli yeni unsurlar ekleniyor. 30’a ulaşan bu kültürel miraslar arasında meddahlık, Mevlevi Semah Töreni, Âşıklık, Karagöz, Nevruz, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi ve Geleneği, Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı, Çini sanatı, Hıdırellez, Dede Korkut-Korkut Ata Mirası, Geleneksel Türk Okçuluğu, Minyatür sanatı, Geleneksel zekâ ve strateji oyunu: Togyzqumalaq, Hüsn-i Hat, Çay kültürü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma ve Nasrettin Hoca fıkra anlatma geleneği Türkiye’den geçmiş yıllarda listede yer alan somut olmayan varlıklar listesine dahil edilmişti.

ABD iade etti: 41 tarihi eser Türkiye'ye dönüyorABD iade etti: 41 tarihi eser Türkiye’ye dönüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.