Türkiye’de sıradan bir gün: Müzedeki mozaikleri kovayla korumaya çalıştılar

İstanbul'daki Büyük Saray Mozaikleri Müzesi yıllardır bakımsızlığa terk edilirken, mozaikleri yağmur suyundan korumak için kovalar kullanılmış. Hatta bu önlem bir yıl sürmüş. Cimer'e yapılan şikayet bile sonuçsuz kalmış. Ziyaretçilerin isyanına bürokrasi dayanamadı, müze restorasyon için kapatıldı.

Kültür Sanat 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye’de bürokrasinin şikayet karşısındaki vurdumduymazlığı son yıllarda bir yönetim strateji olarak görülürken, bu tavrın değişmeye başladığını gösteren bir gelişme yaşandı. Sultanahmet Meydanı’nda yer alan Arasta Çarşısı’ndaki Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, ziyaretçilerin müzedeki kötü koşulları şikayet etmesi üzerine önceki gün kapatıldı.

Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Twitter’dan yaptığı açıklamada “İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzemiz, deprem güçlendirme ve restorasyon çalışmalarınım yapılabilmesi amacıyla bugün itibariyle geçici olarak ziyarete kapatılmıştır” dese olayın aslı çok farklı.

Her şey ziyaretçilerin duyarlılığı ile başladı

Sosyal medya sayesinde acı bir gerçek gözler önüne serildi ve bürokrasideki yetkililer oluşan kamuouyu baskısı nedeniyle eyleme geçmeye mecbur kaldı. Her şey 8 Mart Cumartesi günü müzeyi ziyaret eden Gizem Çeşmeci ve Hülya Çeşmeci, müzedeki bakımsızlığın fotoğraflarını çekerek Arkeofili ekibine göndermesiyle başladı. Fotoğraflarda, müze duvarlarının sıvalarının döküldüğü, çatısının aktığı ve mozaiklerin üzerine kova konulduğu görülüyordu.

Arkeofili ekibi de sosyal medya hesabından fotoğrafları paylaşarak “Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ndeki mozaikler bu şartlarda mı tutuluyor? Türkiye’nin hiçbir yerinde kültür varlıklarımızın bu şartlarda tutulması kabul edilebilir değil. Yetkilileri acilen önlem almaya çağırıyoruz” diyerek bir çağrı yaptı.

Mozaikler kovayla korunmaya çalışılmış

Çağrı sosyal medyada karşılık buldu. Müzeyi daha önce ziyaret eden ve bakımsızlığı belgeleyen başka sanatseverler çektikleri fotoğrafları paylaştı. Fotoğraflarda, 2022 Aralık ayından itibaren yağmur yağdığı zamanlarda mozaikleri korumak için kova konulduğu, sıvaların döküldüğü, bilgi etiketlerinin tahrip olduğu görüldü.

Geçen yıl Cimer’e de şikayet edilmiş

Hatta Musa Karakaş geçtiğimiz yıl müzeyi ziyaret ettiğini ve 2 Mart 2022’de  Cimer’e şikayet ettiğini söyledi: “Yağmurlu bir günde mozaiklerin üstüne yağmur damlalarının düşmemesi için kesilmiş bir plastik kap ve kağıt havlular konulmuştu. Yine aynı rutubet ve bakımsızlık göze çarpıyordu. Özellikle sunum konusunda gerçekten çok büyük bir eksiklik vardı. Yakın zamanda yenilenen Arkeoloji Müzesi gibi bir müzeden sonra Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nin hali gerçekten içler acısıydı. Bu ziyaretim sonrası, bu sene de iki defa aynı müzeyi ziyaret ettim. Fakat yine yağmurlu günde alınan ilkel önlemler ve bakımsızlık göze çarpıyordu. Duvarlar bakımsız, tanıtım gerçekten berbat. Hem fiziksel hem de sunum anlamında ciddi eksiklikleri olan bir yer.”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de oluşan kamuoyu baskısı karşısında önceki gün müzenin deprem güçlendirme ve restorasyon çalışmaları yapılabilmesi için geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

Zeugma Müzesi'ndeki eserler depremi hasarsız atlattıZeugma Müzesi’ndeki eserler depremi hasarsız atlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.