PTT’den Âşık Veysel anma pulu
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da devam eden UNESCO komite toplantısında Türkiye'den Gordion ve Anadolu'daki beş cami dünya mirasına dahil edildi. Böylece Türkiye 21 mirasıyla İtalya'nın zirvede olduğu listede 14. sıraya yükseldi.
Riyad’da devam eden UNESCO toplantısında Türkiye’ye iki güzel haber birden geldi. Gordion Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesinin ardından Anadolu’daki beş cami de aynı statüye kavuştu. Böylece Türkiye’deki dünya mirası sayısı 21’e yükseldi. Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami artık listede.
Friglerin başkenti Gordion, Frig kalesi surları ve anıtsal yapıları dönemin eşsiz örneğini teşkil ediyor. M.Ö. 2500 yıllarında bölgede başlayan yerleşim şu anda Yassıhöyük Mahallesi’nde halen devam ediyor. 4 bin 500 yıllık bir zaman dilimi süresince antik kent ve çevresindeki yerleşim çok az kesintiye uğradı. Riyad’da devam eden toplantıda Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ise UNESCO tarafından izlemeye alındı.
UNESCO tarafından dünyanın tarihi mirasını listelemek adına her yıl güncellediği listenin zirvesinde İtalya yer alıyor. 59 dünya mirasına ev sahipliği yapan Akdeniz ülkesini, 57 mirasla Çin takip ediyor. Sırasıyla Almanya, Fransa, İspanya, Hindistan ve Meksika listenin diğer ülkeleri. Rusya listenin dokuzuncu sırasındayken İran ise onun takipçisi. Türkiye, Kanada ile birlikte 21 dünya mirası ile 14. sırayı paylaşıyor. 18 dünya mirasına ev sahipliği yapan Yunanistan, Avustralya’nın arkasından listenin 15. sırasında.
İlk olarak 1985 yılında İstanbul’un tarihi bölgeleri ve Divriği Camii Türkiye adına UNESCO listesine tescil edilmişti. Ardından Hattuşa, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu, Troya, Selimiye Camii ve Çatalhöyük listeye girdi. 2014 yılından bu yana ise Bursa şehir merkeziyle Cumalıkazık, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, Efes, ani Harabeleri, Afrodisias, Göbeklitepe ve Arslantepe listeye dahil edildi.