‘Yılan bebek’ davasında karar
Uşak'ın Banaz ilçesinde açılan Türkiye'nin ilk tarım kütüphanesi, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu Yeşil Kütüphane Ödülü'ne aday gösterildi. İlk beşe kalan kütüphane 2022'de açılmıştı.
Uşak’ın Banaz ilçesindeki halk kütüphanesi bir ilki gerçekleştiriyor. Türkiye’nin ilk tarım (agro) kütüphanesi olma özelliği taşıyan Banaz İlçe Halk Kütüphanesi çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştiriyor. Kütüphane sürdürülebilir yeşil kütüphane modeline yönelik hizmet veriyor. İki yıl önce Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) tarafından Sosyal İnovasyon Ödülü’ne lâyık görülen kütüphane şimdi yine bir ödülün en güçlü adaylarından.
Tarım (agro) kütüphane modeli, sadece kültürel hizmetlere değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de katkıda bulunarak yerel kalkınma ihtiyaçlarının karşılanmasında rol üstleniyor. Kütüphanede ata tohumlarının yer aldığı bölümle kütüphaneye gelen öğrencilerin tarımsal faaliyetler yürütebileceği bir alan bulunuyor. Kütüphaneye gelen öğrenciler bahçedeki alanda tohumdan sebze ve meyve yetiştiriyor. İsteyen öğrencilere de ata tohumlarından elde ettiği ürünlerden tekrar tohum geri getirme şartıyla tohum veriliyor. Kütüphane bahçesinde böcek oteli, meyve atıklarından organik gübre üretmek için kompost makinesi ve küçük bir sera da yer alıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kütüphane, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kuruluşları Federasyonu (IFLA) Yeşil Kütüphane Ödülü’ne aday beş kütüphaneden biri oldu. IFLA Yeşil Kütüphane Ödülü’nün açıklanan kısa listesinde Türkiye’deki Banaz İlçe Halk Kütüphanesi’nin dışında Çin, İrlanda, Slovenya ve Ukrayna’daki beneri kütüphaneler var.
Banaz İlçe Halk Kütüphanesi içindeki bitki yatakları, tohum kitaplığı, kompost sandığı, yağmur suyu hasadı, böcek oteli gibi alanları bulunuyor. IFLA Yeşil Kütüphane Ödülü’nün kazanan kütüphaneyi ekim ayında açıklanacak.