Bir köy diken üstünde: Baba ve oğlu öldürüldü, suçlanan yaşlı anne kayıp
1958'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den dahil olan ilk eserlerden Sivas'taki Divriği Ulu Camisi, kapsamlı restorasyonun ardından kapılarını yeniden ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor. 800 yıllık tarihi yapı yaz aylarında açılacak.
Dünya mimarlık literatüründe örnek gösterilen yapılardan Divriği Ulu Camisi’nin restorasyonunda sona gelindi. 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Türkiye’den dahil edilen ilk yapılardan biri olma özelliği de taşıyan caminin restorasyonu yakında sona erecek. Sadece cami değil yanındaki darüşşifada da süren restorasyon çalışmalarıyla tarihi yapı, aynı zamanda güçlendirildi.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın Türk İslam medeniyetinin Anadolu’daki en önemli eserlerden olduğunu belirten Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledikten sonra açıklamalarda bulundu. Tarihi yapının Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde hükümdar Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından 1228 yılında yaptırıldığını hatırlatan vali Şimşek, caminin yaklaşık 800 yıldır ihtişamını koruduğunu ifade etti.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın özgün bir eser olduğunu anlatan Şimşek, “Her şeyden önce Anadolu’da cami ve darüşşifasının bitişik yapıldığı tek eserdir. Bizler de buranın korunması ve yaşatılması, bizden sonraki nesillere aktarılması noktasında büyük çaba içerisindeyiz” dedi.
Tarihi yapı hakkında bilgi vermeye devam eden vali Yılmaz Şimşek sözlerine şunları ekledi: “Şu andaki çalışmalarda yüzde doksanlık seviyeye ulaşılmış durumda. Diğer taraftan valiliğimiz tarafından çevre düzenleme işinin ihalesi bu hafta içinde yapıldı. İnşallah Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası yaz aylarında halkımızın hizmetine açılmış olacak. Halkımız bu muhteşem eseri görme imkanına kavuşacak. ‘Görmeden ölmeyin’ sloganıyla herkesi Sivas’a, Divriği’ye bu büyüleyici eseri görmeye davet ediyorum”
Restorasyon sürecinin ne denli önemli ve titiz bir çalışma süreci olduğunu da hatırlatan vali Yılmaz Şimşek, 2028’de tarihi yapımın 800. yılını kutlayacaklarını da açıkladı. Divriği Ulu Camisi’nin restorasyon sonrası açılış tarihine dair de bilgi veren Şimşek, “Restorasyon işi çok ince ve hassas bir çalışmayı gerektiriyor. Bu nedenle de çalışmalar uzayabiliyor ve süreç yavaş ilerleyebiliyor. Çünkü yapılan her çalışmada Bilim Kurulunun görüşü alınıyor. Ona göre de çok hassas bir çalışma yürütülüyor” dedi.