Unutturulmuş bir yazara iade-i itibar: Güzide Osman

Zeynep Tekin’in kaleme aldığı 'Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış:Kadın Birliği’nin Kurucularından Şair ve Yazar Güzide Osman' unutturulmuş bir yazara iade-i itibar çalışması.

Kültür Sanat 5 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Son dönem Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi edebiyatçılarından Güzide Osman kaybolan kadın edebiyatçılardan biri. Yazılarındaki feminist söylemi ve duruşu nedeniyle döneminde hedef de alınan Osman 1924’te Nezihe Muhittin’in öncülüğünde adımları atılan Kadın Birliği’nin kurucu üyelerinden olmanın yanı sıra şiir, hikâye, tenkit, anı, fıkra gibi çeşitli türlerinde eserler vermiş üretken bir edebiyatçı.

Güzide Osman ve yazıları belki yeterli değeri görmedi, unutturuldu ve unutuldu ancak araştırmacı Zeynep Tek ürünlerini kapsamlı şekilde ele alarak Osman’ı anıyor, iade-i itibar yapıyor. İletişim Yayınları’nın yayınladığı ‘Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış: Kadın Birliği’nin Kurucularından Şair ve Yazar Güzide Osman’ başlıklı araştırması yazarın hayatını ele almanın yanı sıra Güzide Osman’ın şair, hikâye yazarı ve tiyatro eleştirmeni kimliklerini toplumsal cinsiyet, hastalık, milliyetçilik ve mizah ekseninde anlatıyor.

Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış

‘Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış’ iki Güzide’nin tarihinin nasıl birleştiğini ve ayrılacağını anlamaya çalışıyor.

Güzide Osman, Güzide Sabri’nin müstear adı olarak bilinir. ‘Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış’ iki Güzide’nin tarihinin nasıl birleştiğini ve ayrılacağını anlamaya çalışıyor.

Araştırma alanları modern Türk edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat, toplumsal cinsiyet ve edebiyat, rüya alegorileri, kadın dergileri ve mizah basını olan Zeynep Tek’in bu çalışmaya başlama hikayesi de bir hayli ilginç. Zeynep Tek’in “Güzide Hanım”ın kim olduğu sorusunun peşinden giderken Harvard Üniversitesi’nin kütüphanesinde Nezihe Muhittin’in “Güzide Osman Hanımefendiye” imzaladığı kitaba tesadüfen dokunması  kitabın ilk adımlarının atılmasına vesile olmuş.

Editörlüğünü Merve Öztürk’ün üstlendiği kitap 9 Şubat itibariyle İletişim Yayınları etiketiyle raflarda olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.