Platformlarda bu hafta: Uzay Yolu tuhaf dünyalara açılıyor, damat en zor sınavını veriyor!

Bilim kurgudan hoşlananlar için Uzay Yolu'nda macera tam gaz devam ediyor. Romantik komedi sevenler için bir damat en zor sınavına giriyor. Çocuğu ile animasyon izlemek isteyenler için bir grup hayvan hayallerinin peşine düşüyor... Dijital platformlarda haftalık izleme önerileri...

Kültür Sanat 14 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Bunlar yıldız gemisi Atılgan’ın seyahatleridir

Star Trek: Tuhaf Yeni Dünyalar / Star Trek: Strange New Worlds

“Uzay, son sınır. Bunlar yıldız gemisi Atılgan’ın seyahatleridir. Beş yıllık görevi: Yeni tuhaf dünyaları keşfetmek, yeni hayat ve yeni uygarlıklar aramak, daha önce hiçbir insanın gitmediği yerlere cesurca gitmektir.” 8 Eylül 1966 tarihinde dünya bu cümleleri ilk kez duydu.

Bu cümleler yeni başlayan bir bilim-kurgu dizisi olan ‘Uzay Yolu’nun (Star Trek) açılış cümleleriydi. O gün ‘Uzay Yolu’ dizisinin ilk bölümünü izleyenler dizinin aralıklarla da olda tam 57 yıl devam edeceğini, dünyanın en çok izlenen ve en çok hayran grubu olan dizilerinden birine dönüşüp efsaneleşeceğini tabii ki tahmin edemezlerdi.

Kendilerine ‘Trekkie’ adını veren dizinin fanatik hayranları, 1966 yılında gösterime giren ve asla unutulmayacak kadrosu ile tarihe geçen ilk diziye “TOS (The Original Series)” diyorlar. 23. yüzyılda geçen ‘Uzay Yolu’ dizisi Kaptan James T. Kirk (William Shatner) ve 2. kaptan Mr. Spock (Leonard Nimoy) tarafından kumanda edilen yıldız gemisi Atılgan ve mürettebatının maceralarını anlatıyordu. 70’lerin sonunda biten orijinal dizi 80’lerde  tekrar başladı ve ‘Star Trek’ evreninde geçen tam yedi devam dizisi, üç animasyon dizi ve 13 sinema filmi çekildi.

Trekkie denilen hayranların kendilerini ait festivalleri ve fuarları var. Diziye ait hatıra eşyaları, figürler, posterler ve kostümler topluyorlar. Hatta Star Trek evreninde yaşayan saldırgan bir ırk olan Klingonların dizi için yaratılan uydurma dili  Klingoncayı su gibi konuşabilen Trekkie’ler bile var. Klingonca artık, meşhur dil öğrenme aplikasyonu Duolingo’da bile bir seçenek olarak yer alıyor.

Dizinin son serisi ‘Strange New Worlds’ (Tuhaf Yeni Dünyalar) 2022 yılında Paramount kanalında gösterime girdi ve 60’lı yılların orijinal anlatımına ve  ana temasına geri dönen dizi, dünya çapındaki Star Trek hayranları tarafından büyük bir beğeni ile karşılandı. ‘Star Trek’, Amerika’da ırk ayrımcılığının devam ettiği 60’lı yıllar için son derece devrimci bir tavır takınıp kadrosunda her renkten ve her ırktan oyuncuya yer vererek farklılıkların toplumsal kabulü konusunda çok etkili olmuştu.

‘Tuhaf Yeni Dünyalar”ın ikinci sezonunda Atılgan gemisi yeni mürettabatıyla galaksinin en uzak yerlerine uçarak maceradan maceraya koşmaya devam ediyor. Yeni nesilde diziyi seyirci için en çekici kılan şey, yaşanan maceralardan çok birbirinden tamamen farklı ırklardan olan mürettabatın bizzat kendi öyküleri ve birbirleri ile olan ilişkileri. ‘Star Trek’, 57 yıl sonra bize hâlâ uzaylı ırkları üzerinden sıcacık insan hikayeleri anlatmaya devam ediyor. Digitürk Bein Connect’te izleyebileceğiniz, dizinin her bölümü bağımsız bir hikaye anlattığı için önceki sezonu izlemiş olmanıza da gerek yok.

* Bilim-kurgu tarzını seviyorsanız Star Trek: Tuhaf Yeni Dünyalar’ı beğenebilirsiniz.

Damat olmak da zor!

Eller Yukarı, Damat! / The Out Laws

Owen Browning (Adam DeVine) Türk sinemasında Şener Şen’in çizdiği namuslu memur tiplemelerine benzeyen, işine aşık, mütevazı bir hayatı ve asla değişmeyen bir rutini olan bir banka şubesi müdürüdür. Hayatındaki en büyük heyecan, evlenmek üzere olduğu yoga hocası Parker (Nina Dobrev) ile yaptığı düğün planlarıdır.

Owen’ın sakin hayatı, nişanlısının yıllardır Amazon’da yerlilerle beraber yaşadığı söylenen anne babasının düğüne katılmaya karar vermesi ile birlikte altüst olur. Kayınpeder Billy (Pierce Brosnan) ve kayınvalide Lilly (Ellen Barkin), damat Owen ve kasabalı, tutucu anne babasının hiç de alışık olmadığı tarzda insanlardır. Çok içki içen, küfürlü konuşan ve eğlence anlayışları uçaktan paraşütle atlamak gibi riskli şeyler olan kayınvalide ve kayınpeder Owen’ı ve ailesini şoka sokar.

Oysaki Billy ve Lilly’nin serseri tarzları Owen’ın dertlerinin en küçük kısmıdır. Kayınvalide ve kayınpeder yanlarına geldikten birkaç gün sonra Owen’ın müdürlük yaptığı banka şubesi soyulur. Bütün deliller bankayı soyan iki kişinin daha önce de defalarca soygun yapıp asla yakalanmayan hayalet hırsızlar olduğunu işaret etmektedir. Owen ise bu meşhur hırsızların, nişanlısının anne-babası Billy ve Lilly olduğunu düşünmeye başlar.

Pierce Brosnan ve Ellen Barkin gibi kaliteli ve deneyimli aktörlerin de kadrosunda yer aldığı ‘The Out Laws’, Adam Sandler’ın Happy Maddison isimli prodüksiyon firması tarafından çekilmiş. Dolayısıyla film Adam Sandler tarzı bir mizah içeriyor. Bol aksiyonlu bir durum komedisi olan film Netflix için özel olarak çekilmiş. Boş zamanınızı değerlendirip hoşça vakit geçirmenizi sağlayabilecek hafif bir film olan ‘The Out Laws’, gündemden uzaklaşıp kafa yormayan bir şeyler izlemek isteyenler tarafından tercih edilebilir.

* ‘Murder Mystery’, ‘Mall Cop’ ve benzeri Adam Sandler filmlerini sevdiyseniz ‘The Out Laws’u beğenebilirsiniz.

O zaman şarkı söylemek lazım!

Şarkını Söyle / Sing

Garth Jennings, Christophe Lourdelet ikilisinin yönettiği ‘Şarkını Söyle’ animasyon filmi, Netflix’te bu hafta gösterilmeye başlamış olmasına rağmen aslında 2016 yapımı bir film. Hatta 2021’de animasyonun devam filmi olan ‘Şarkını Söyle 2’ de çekildi ve sinemalarda gösterime  girdi. Eski bir çizgi film olmasına rağmen ‘Şarkını Söyle’yi  tavsiye etmemizin sebebi, çocuklu ailelerin çocukları ile beraber izleyebilecek kaliteli yapım bulmakta zorlanması. ‘Şarkını Söyle’ çocuklarla (9-12) birlikte izlenebilecek, hem eğlenceli hem de dostluk, dayanışma, pes etmeme gibi etik değerler üzerine kurulmuş bir yapım. Çocuklarla birlikte  büyüklerin de zevk alabileceği bir animasyon.

Sadece hayvanların yaşadığı alternatif bir dünyada tiyatro işleten koala Buster, maddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu darboğazdan çıkabilmek için bir şarkı yarışması düzenlemeye karar verir. Yarışmaya şehrin her yerinden yeteneğini sergilemek üzere hayvanlar katılır. Sonunda domuz Rosita, fare Mike, kirpi Ash, fil Meena ve goril Johnny hayallerinin peşinden sonuna kadar gidebilmek için gereken cesareti gösterecektir.

Müzikal-komedi tarzındaki animasyonun seslendirme kadrosunda Scarlett Johansson, Taron Egerton, Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, John C. Reilly gibi ünlü isimler yer alıyor.

* ‘Neşeli Ayaklar’, ‘Karlar Ülkesi’, ‘Zootopia’ gibi filmleri sevdiyseniz ‘Şarkını Söyle’yi de beğenebilirsiniz.

Çağ yangını, herkes fenomen olabilir, katiller bile!Çağ yangını, herkes fenomen olabilir, katiller bile!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.