Uzman onayladı: 35 bin euroluk çizim Henry Moore’a ait

Bir hayır kurumundan 20 yıl önce satın alınan çerçeveli bir resmin Henry Moore çizimi olduğu doğrulandı. Modern sanat Alexander Hayter, çizim üzerine yaptığı araştırmada orijinalliğini tasdiklerken eser müzayedede 35 bin euroya satılacak.

Kültür Sanat 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Hayır kurumunun yıllar önce satın aldığı çizimin Henry Moore'a ait olduğu ortaya çıktı.

Londra’da yaşayan bir kitapçı, bir hayır kurumundan satın aldığı tablonun sıradan bir çizim olmadığını 20 yıl sonra öğrendi. Forum Müzayede Evi’nin modern sanat uzmanı Alexander Hayter, yaptığı incelemede eserin 20. yüzyılın büyük sanatçılarından Henry Moore’a ait olduğunu ortaya çıkardı. Üstelik şüpheye yer bırakmaksızın. Bir hayır kurumuna destek amacıyla birkaç euro karşılığında satın alınan tablonun hikâyesi ise oldukça ilginç. Şimdilerde 35 bin euro değer biçilen ‘Oturan Anne ve Çocuk için Dört Çalışma’ adlı tablo, sanatçının hayatının en zor döneminin izlerini taşıyor.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Londralılar için Nazi uçaklarının bombardımanı alışılmaya başlanan bir duruma dönüşmüştü. Böylesi bir saldırıda heykeltıraş Henry Moore’un Londra’daki atölyesi yerle bir oldu. Hem sanatını üreteceği mekânı kaybetmiş hem de bir nevi ekmek kapısını yitirmişti. Savaşın yıkıcılığı milyonlarca insanın canına mâl olurken hayatta kalabilenler için de zorlu bir sınav anlamına geliyordu. Moore da bu zorlulukları savaş sonrası dönemde en iyi bildiği şeylerden birini yaparak yani resim çierek atlatmayı denedi. Çağın en büyük heykeltıraşlarından biri olarak kabul edilen Moore, bir süre bu yönünü değil de ressamlığını hayatta kalabilmek için kullanmıştı. Modern Sanat uzmanı Alexander Hayter’e göre çizim, 1947 ile 1949 yılları arasında yapıldı. İşte bugün 35 bin euro değer biçilen bu çizim, tam da o dönemin bir eseri.

Henry Moore kataloğuna da girdi

Londralı ismi açıklanmayan kitapçının açık artırmada satılması için çok da büyük ümitlerle getirmediği bu çizim şimdi İngiltere’nin gündeminde. Henry Moore Vakfı ile iki yıl çalışan modern sanat uzmanı Alexander Hayter’in uzmanlık alanı Moore ve yapıtları. Ancak yine de anne ve oturan çocuk çiziminin sanatçıya olup olmadığını net bir şekilde tespit etmek iki yıllık bir çalışmaya mâl oldu. Tescilli çizim, sanatçının yakında yayımlanacak kataloğunda da yer buldu. ‘Oturan Anne ve Çocuk için Dört Çalışma’ adlı eser, arka yüzünde Anne ve Çocuk ile birlikte 35 bin euroya satıldı.

Polis, İsrail'den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika'da bulduPolis, İsrail’den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika’da buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.