Hollywood nefes alabilir: 146 günlük Yazarlar Birliği grevinde anlaşmaya varıldı

Hollywood yazarları yarım bıraktıkları senaryoların başına geri dönebilir. Senaristleri temsil eden  Yazarlar Birliği ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği arasında geçici bir anlaşmaya varılmasıyla, 146 günlük grev son buldu. Ancak daha gidilecek çok yol var.

Kültür Sanat 26 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hollywood yazarları bilgisayar başına dönebilir!  Senaristleri temsil eden  Yazarlar Birliği (WGA) ve yapımcıları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında geçici bir anlaşmaya varılmasıyla, 146 günlük grev son buldu.

Aralarında Netflix, Amazon, NBCUniversal ve Disney CEO’larının da bulunduğu taraflar üst üste beş gün süren müzakerelerin ardından pazar günü bitiş çizgisine ulaştı. Anlaşmaya varılacağı yönünde olumlu bir hava esse de özellikle yapay zekanın yaratıcı üretimlerde kullanılması müzakerelerin en önemli sorunuydu. Ancak son görüşmenin ardından protestolar durduruldu, grev askıya alındı.

Anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı

Üç yıllık geçici bir anlaşmayla uzlaşmaya varıldığı açıklandı. Anlaşma, yarın Yazarlar Birliği üyeleri tarafından onaylanırsa grev resmi olarak son bulacak. Anlaşmanın detayları açıklanmadı ancak birkaç gün içinde detayların kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Yazarlar Birliği üyelerine yaptığı açıklamada “Her sektörden üye yazarlar için anlamlı kazanç ve koruma sağlayan bu anlaşmanın olağanüstü olduğunu büyük bir gururla söyleyebiliriz” dedi. Gönderilen mesajda ayrıca üyelerin onay oylamasından önce anlaşma hakkında daha fazla bilgi edinme ve değerlendirme fırsatına sahip olacağı toplantılar düzenleneceği de açıklandı.

Oyuncuların ve yazarların aynı anda greve gittikleri son tarih 1960 yılıydı. Fotoğraf: Twitter/ FilmUpdates

Şimdi ne olacak?

1960 yılından bu yana Hollywood’un gördüğü en büyük grev dalgası başladığında takvimler 2 Mayıs’ı gösteriyordu. O günden itibaren senaryo ekipleri çalışmayı bıraktı. Senaryoları yazılmış yapımlar dışında televizyon dizileri ve sinema filmlerinin çekimleri durmuştu. Ayrıca gündüz ve gece talk şovları da yayınlarını bitirmişti.

Stüdyolar hemen başlamak istiyor, sıra oyuncularda

Yarın 11 bin üyeli Yazarlar Birliği grevin bittiğini resmen duyurması halinde stüdyolar yazarların hemen çalışmaya başlayıp başlayamayacağını sordu. Zira stüdyolar, 2024 yılında filmlerin vizyona girmesi için ekim ayı başlarına kadar bir anlaşma yapmak istiyor.

Hollywood işe geri dönmeye hevesli. Ancak prodüksiyonda beş aylık bir aradan sonra, stüdyolar ve yayıncılar şovları ve filmleri tekrar ayağa kaldırmak için zamana ihtiyaç duyacaklar. Oylamanın tamamlanmasıyla birlikte ilk olarak gündüz ve gece yayınlanan talk şovların ekrana dönmesi bekleniyor. Ancak her şey bir anda eskiye dönmeyecek. Zira 14 Temmuz’da başlayan Oyuncular Birliği grevi hala devam ediyor. Ve oyuncular ile stüdyoların görüşmelere ne zaman başlayacağı henüz belli değil.

Dizinin başrollerinde Steve Carell, John Krasinski ve Jenna Fischer gibi isimler yer alıyordu.

Grev bitti, yazarlar bilgisayar başına geçmeye hazır: ‘The Office’ geri dönebilir

Yazarlar Birliği grevinde tarafların geçici bir anlaşmaya varmasının duyurulmasının ardından Hollywood yapımcıları eski parlak günlere dönmek için sabırsızlanıyor. Eğer Yazarlar Birliği üyeleri anlaşmayı kabul ederse dört aydan uzun süredir devam eden grev resmi olarak bitecek, senaristler bilgisayar başına geçecek.

Bu ekiplerden biri de ‘The Office’ dizisinin yeni versiyonunu yazan senaristler olacak. Haber, yazarlar Matthew Belloni ve Jonathan Handel’in anlaşmanın duyurulmasından sonra kaleme aldığı yazıyla ortaya çıktı.Yazarlar, ünlü komedi dizisi ‘The Office’in  yaratıcısı Greg Daniels’ın diziyi yenilemek istediğini iddia ettiler.

Uzun zamandır gündemdeydi

Televizyon tarihinin unutulmaz komedi yapımlarından biriydi ‘The Office.’  Kağıt şirketi Dunder Mifflin’in Philadelphia’daki Scranton şubesindeki ofis hayatını ve çalışanların birbirleriyle olan ilişkilerini anlatıyordu.

Aslında dizi ilk olarak İngiltere’de ekranlara gelmişti ancak 2005’te ABD televizyonlarına Ricky Gervais imzasıyla uyarlandı. Dizinin  ABD versiyonu 2005’ten 2013’e kadar dokuz sezon sürdü. O kadar sevildi ve dünya çapında hayran kitlesine ulaştı ki defalarca izlenen yapımlar arasında yer aldı. Haliyle yeniden çekilme fikri uzun bir süredir gündemdeydi.

Yaratıcı Daniels daha önce yeni oyuncularla, dizinin yeni bir versiyonunun ekranlara gelebileceğini dile getirmişti. Geçen sene verdiği bir demeçte tıpkı ‘Star Wars’ gibi ‘The Office’ evreninin bir uzantısının olabileceğini söylemişti ancak dizinin hayranlarının bu versiyonu sevip sevmeyeceği konusunda tereddütleri vardı.Bu tereddütler aşılabilir mi zaman gösterecek ancak grevde anlaşmaya varılması ‘The Office’in geri dönme ihtimalini de bir kere daha masaya getiriyor.

Hollywood grevinde taraflar nihayet masaya oturuyorHollywood grevinde taraflar nihayet masaya oturuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.