Avi Avital: Türk müziği ilham kaynaklarımdan biri
Yahudi Soykırımı'nı anlatan 'Schindler'in Listesi'ni çeken Steven Spielberg İsrail'in saldırıları hakkında konuştu. Hamas'ın saldırısını da, İsrail'in bombardımanını da eleştirdi. Faşizm konusunda insanları uyardı!
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları tüm dünyada büyük tepkiye neden olurken buna sessiz kalan isimler de eleştiri odağında. Bunlardan biri yönetmen Steven Spielberg. ‘Schindler’in Listesi’ filmiyle Yahudi Soykırımı’nı tüm dehşetiyle beyazperdeye taşıyan Amerikalı yönetmen nihayet sessizliğini bozdu.
Spielberg, Gazze ‘deki mevcut çatışmaya ilk kez doğrudan değinerek şunları söyledi: “7 Ekim’de işlenen iğrenç eylemlere karşı öfke duyabilir, öte yandan da Gazze’de masum kadın ve çocukların öldürülmesini kınayabiliriz.”
Gazze çatışmasıyla ilgili açık beyandan büyük ölçüde kaçınan yönetmen aralık 2023’te Shoah Vakfı tarafından kendisi adına yapılan açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümü, toplu tecavüzler ve 130 kadar kişinin rehin alınmasıyla sonuçlanan katliamla ilgili şunları söylemişti: “Hayatım boyunca Yahudilere karşı böylesine tarifsiz bir barbarlık göreceğimi hayal bile edemezdim.”
Amerikalı yönetmen her iki tarafı da geçmişe yönelik kınarken dikkat çekici bir hareket yaptı. Steven Spielberg ‘İlgi Alanı’ filminin yönetmeni Jonathan Glazer’ın Oscar kabul konuşmasını eleştiren ve ağırlıklı olarak Yahudi sivil toplum kuruluşlarının imzasının yer aldığı açık mektubu imzalamadı.
Steven Spielberg USC Shoah Vakfı’nın kuruluşunun 30. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada antisemitizmin küresel yükselişini kınadı ve İsrail’in Gazze’deki askeri harekatıyla ilgili ilk doğrudan yorumunu yaptı. Yönetmen şöyle dedi: “Geçmişi hatırlayamayanlar onu tekrar etmeye mahkumdur. Tarihin tekerrürüne mahkum olabileceğimiz – bir kez daha Yahudi olma hakkı için savaşmak zorunda kalabileceğimiz – konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorum. İçinde bulunduğumuz ortamda tarihin yankıları açıkça görülmektedir. Radikal görüşlerin yükselişi tehlikeli bir ortam yarattı ve radikal hoşgörüsüzlük bir toplumun artık farklılıkları kutlamamasına, bunun yerine farklı olanları şeytanlaştırarak ‘öteki’ yaratma noktasına gelmesine yol açıyor… Bu durum Müslüman, Arap ve Sih karşıtı ayrımcılıkla birlikte yaşanıyor. ‘Öteki’nin yaratılması ve herhangi bir grubun farklılıkları temelinde insanlıktan çıkarılması faşizmin temelidir.”