Venedik’te jüri başkanı Isabelle Huppert
81. Venedik Film Festivali'nde her gün bir yıldız sahne alıyor. Yıldızların filmleri de ayakta alkışlanıyor. Kronometre devrede... Dün akşam Pedro Almodovar'ın filmi tam 17 dakika alkış alarak en çok alkışlanan film oldu.
81. Venedik Film Festivali tüm hızıyla sürüyor. Festival her gün sinemanın yıldızlarını ağırlıyor. Dün akşam sahnede Pedro Almodovar vardı. Usta yönetmenin Altın Aslan için yarışan ‘The Room Next Door’ filmi gösterildi. Almodovar gösterime filminin oyuncuları Julianne Moore ve Tilda Swinton’la katıldı. Sonuç ,17 dakika ayakta alkışlandı.
Pedro Almodovar and his new muses Julianne Moore and Tilda Swinton land an unbelievable 17-minute standing ovation at #Venezia81 for ‘The Room Next Door,’ the longest stretch of clapping I’ve ever seen at this festival. pic.twitter.com/5XM6rSXukV
— Ramin Setoodeh (@RaminSetoodeh) September 2, 2024
‘The Room Next Door”un gösterimi olaysızdı. Ya da yarışma dışı gösterilen Brad Pitt ve George Clooney’nin başrolleri paylaştığı ‘The Wolfs’un prömiyerinde yaşananlar düşünülünce böyle denilebilir. Çünkü ‘The Wolfs’un prömiyeri bir şova dönüştü. Filmin gösterimi Pitt ve Clooney’yi görmek isteyen hayranların yıldızları görmek için kapıda beklemesi nedeniyle 30 dakikadan fazla sarktı. Her iki oyuncunun da salona girene kadar hayranlarına imza vermekten fotoğraf çektirmekten kurtulup da salona girmeleri epey zor oldu.
George Clooney and Brad Pitt hug it out and dance during the 4-minute standing ovation for #Wolfs at Venice Film Festival. pic.twitter.com/yWiyVDAIck
— Variety (@Variety) September 1, 2024
Kırmızı halıda Pitt’e kız arkadaşı Ines de Ramon, Clooney’e ise eşi Amal Alamuddin Clooney eşlik etti. İki oyuncu sinemaya girerken heyecanlı kalabalığı İtalyanca “Buonasera!” (İyi akşamlar) diyerek selamladı. Ancak kaos orada da devam etti. Film başlamış olmasına rağmen içeri girmek için ısrar edenler oldu, bileti olmayanlar boş koltuk bulmak için uğraştı. Geç gelenlerin girmesiyle filmin ilk sahnelerinde bazıları dışarı çıkarıldı. Gösterimin ardından bir festival klasiği olarak filmin alkış süresi için saatler tutuldu. ‘The Wolfs’ dört dakika boyunca alkışlandı.
Bu arada Hollywood’un eski gözde çiftlerinden Brad Pitt ve Angelina Jolie uzun süre sonra filmleriyle aynı etkinliğe katılmaları da Venedik’in gündemindeydi. Birbirleriyle denk gelmediler, zira Jolie başrolünü üstlendiği ‘Maria’nın gösterimi sonrası festivalden ayrıldı.
‘Merkez İstasyonu’, ‘Yolda’ ve ‘Paris, Seni Seviyorum’ filmleriyle tanınan yönetmen Walter Salles’in 12 yıl aradan sonra çektiği ilk uzun metraj filmi ‘I’m Still Here’ (Hala buradayım) Venedik Film Festivali’nde prömiyer yapan bir başka filmdi. Altın Aslan için yarışan film gösterim sonrasında 10 dakika 20 saniye süren bir alkışla karşılandı. Film 1970 yılında Rio de Janeiro’daki aile evinde tutuklandıktan sonra kaybolan kocasının akıbetini öğrenmek için mücadele eden bir kadının hikayesini anlatıyor. Salondaki tepkilere bakılırsa Salles’in draması seyirciye geçmişti.
Nicole Kidman beams and blushes at the 6.5-minute #Venezia81 standing ovation for ‘Babygirl.’ pic.twitter.com/8Q2rcV8tGh
— Ramin Setoodeh (@RaminSetoodeh) August 30, 2024
Her gün bir yıldıza kırmızı halısını açan Venedik’in konuklarından biri de Halina Reijn’in ‘Babygirl’ filminde oynayan Nicole Kidman’dı. Altın Aslan için yarışan film festivalin öne çıkan yapımlarından biri oldu. Filmin gösterimin yapıldığı Sala Grande Tiyatrosu’nda filmin jeneriği sona erdiğinde ekip altı buçuk dakika alkışlandı. Filmin kadrosunda Antonio Banderas, Sophie Wilde ve Esther McGregor da yer alıyor.
#BiennaleCinema2024 #OutOfCompetition #WhyWar #AmosGitai: “We are delighted to be in this beautiful town and great Festival. The film is a poetic, very minimalist piece, an anti-war film without images of war, asking why people make war in the planet. The arts are a way to speak… pic.twitter.com/880rGIKgI0
— La Biennale di Venezia (@la_Biennale) August 31, 2024
Gelelim protestolara… İsrail’in Filistin’i işgalinden bu yana kültür sanat dünyası da savaşın bir başka cephesi. Sanatçılar kültür sanat kurumlarının taraflı tutumlarına seslerini çıkarıyor, festivaller protestolara ev sahipliği yapıyor. Venedik Film Festivali de bu protestolara ev sahipliği yaptı.
İsrailli yönetmen Amos Gitai yeni filmi ‘Why War’ (Neden Savaş) festivalin yarışma dışı kategorisinde prömiyerini yaptı. Ancak filmin seçkide yer aldığı açıklandığında Gitai ve ‘Why War’ Venedik’te protestoların hedefi oldu. Yaklaşık 300 sinemacı film karşıtı bir açık mektup imzalayarak boykot çağrısı yaptı. Sanatçıların protestosunun temelinde filmin “işgal ve şimdi de soykırıma sessiz kalan, suç ortağı İsrailli prodüksiyon şirketleri tarafından” finanse edilmesi yatıyordu.
Yönetmen Giati ise boykot çağrılarını reddederek açık mektubu imzalayanların filmi izlemediğini ve yapım için İsrail devletinden fon alınmadığını söyledi. Gitai filmin savaş konusunu, genel anlamda ele aldığını ve “sarhoş edici İsrail-Filistin ilişkisi” üstünden değil daha geniş bir perspektiften incelediğini anlattı.
#BiennaleCinema2024 Today “we look at things in a different way” in the Sala Grande! After the awarding of the #GoldenLionForLifetimeAchievement, it’s time for the #OutOfCompetition #SpecialScreening of #MasterAndCommander: ready to set sail on new adventures together with… pic.twitter.com/hg4EBInvFs
— La Biennale di Venezia (@la_Biennale) September 2, 2024
Avustralyalı yönetmen Peter Weir bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü takdim edileceği için Venedik Film Festivali’nde bulunuyor. Pazar günü Venedik Film Festivali’ndeki atölyelerden birinde ‘The Truman Show’, ‘Ölü Ozanlar Derneği’ ve’ Tehlikeli Bir Yıl’ gibi büyük filmleri hakkında birçok anlatılmamış hikaye paylaşarak izleyicilerin kalbini kazandı. Altı kez Oscar adaylığı almış olan Weir ‘Tehlikeli Bir Yıl’da 25 yaşındaki Mel Gibson ve 32 yaşındaki Sigourney Weaver ile yaşadığı özel bir sorunu açıkladığı anlarda büyük ilgi gördü: “İlk kez bir aşk hikayesi yapacaktım. Mel Gibson’ın ilk kez böyle bir işte olacaktı ve hatta Sigourney’nin de ilk aşk hikayesiydi. Dolayısıyla öpüşmeleri gereken bir sahneye geldiklerinde, ikisi de daha önce hiç öpüşmemişti; ekranda iki bakire gibiydiler.” Weir daha sonra Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.
#BiennaleCinema2024 #Venezia81 A snapshot from the third and last @Cartier – The Art and Craft of Cinema Conversation at the Match Point Arena with a very special guest. Today we are listening to #RichardGere and his Italian voice actor #MarioCordova, moderated by… pic.twitter.com/gm66akSAnN
— La Biennale di Venezia (@la_Biennale) September 1, 2024
Romantik komedi filmi denince akla gelen ilk yapımlardan biridir ‘Özel Bir Kadın/Pretty Woman’. Julia Roberts ve Richard Gere’nin yer aldığı filmle ilgili bir efsane vardır. O da Julia Roberts ve Richard Gere arasındaki kimya. İkili arasındaki kimyanın sinemaya çok uygun olduğu her zaman anlatılır. Ama gerçek başkaymış! Richard Gere, filmde Julia Roberts ile “kimya” yakalamadığını espriyle anlattı.
Türkiye’de pek çok dizi ve filmde rol alan oyuncu İbrahim Çelikkol Venedik Film Festivali kapsamında düzenlenen Kineo ödüllerinde Uluslararası En İyi Oyuncu ödülüne layık görüldü. Çelikkol İtalya’da sinema sektörünü teşvik amacıyla kurulan Kineo Derneği’nin sinemaseverlerin seslerini duyurmak amacıyla 2003’ten bu yana verdiği ödülünü almak için Venedik’in Lido Yarımadası’ndaydı. Çelikkol’un rol aldığı ‘Bir Zamanlar Çukurova’ dizisi ‘Terra Amara’ adıyla İtalya’da en çok izlenen yapımlar arasında.