Venedik’ten haberler: ‘Yurt’ gösterildi büyük övgü aldı, sırada ‘Tereddüt Çizgisi’ var

Venedik'ten haberler var: Nehir Tuna’nın ‘Yurt’un festivalde prömiyeri yapıldı. Filmin oyuncularının katıldığı ilk gösterimde uzun süre alkışlanan film büyük övgüler aldı. Festivaldeki bir diğer Türk yapımı 'Tereddüt Çizgisi'nin ise bugün gösterilecek. Ama fragmanı yayınlandı.

Kültür Sanat 4 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

30 Ağustos’ta başlayan 80. Venedik Film Festivali’nde Türkiye yapımı iki filmin ‘Yurt’ ve ‘Tereddüt Çizgisi’ de prömiyer yapacaktı. Dün Nehir Tuna’nın ‘Yurt’ filmi, festivalin Orizzonti bölümünde gösterildi. Kısa filmleriyle bilinen Tuna’nın festivalin Queer Lion (Kuir Aslan) ödülü için de yarışan filmi, ‘Yurt’un ilk gösterimi epey ilgi gördü. Yapımcı Yamaç Okur Twitter hesabından ‘Yurt’ filminin ilk gösteriminin ardından salondaki seyircilerin alkışlarını gösteren bir video paylaştı.

Beş dakika boyunca ayakta alkışlanan filmin galasına; yönetmen Nehir Tuna, oyuncular Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer, Didem Ellialtı, görüntü yönetmeni Florent Herry, yapımcı Tanay Abbasoğlu ve ortak yapımcılar Dorothe Beinemeier ile Thierry Lenouvel katıldı.

90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen ‘Yurt’, 14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanıyor. Yakın zamanda kendini İslam’a adamış babasının zoruyla, erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet, alıştığı sıcak aile ortamından koparılmanın çaresizliğini yaşar. Bir yandan babasının beklentilerini karşılamanın ağırlığı altında ezilirken, bir yandan da okul ve yurt arasındaki ikili hayatında izolasyon ve baskılarla karşılaşır. Aidiyet duygusunu hepten yitiren Ahmet’in tek sığınağı ise, yurdun tecrübeli öğrencisi Hakan olur ve birlikte kuralları çiğnedikleri bu genç adamın yarattığı heyecan ve özgürlük onu ilk kez kendi seçimlerini yapacağı bir yola sürükler.

Filmle ilgili çıkan ilk eleştiriler ise övgüyle dolu. Hollywood Reporter, “1960’ların etkilerini taşıyan olgun ve bilinçli bir sinema diline sahip” derken; çıkan diğer yayınlarda ‘Yurt’ ile ilgili olarak “Sinematik bir mücevher”, “Birinci sınıf bir yapım”, “Sağlam ve iyi yazılmış bir film” yorumları yapıldı.

‘Tereddüt Çizgisi’nden fragman da geldi

Festivalde gösterilecek Selman Nacar’ın ikinci uzun metrajı ‘Tereddüt Çizgisi’nin de fragmanı yayınlandı. Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Vedat Erincin ve Erdem Şenocak’ın rol aldığı film resmî yarışma seçkisi olan Orizzonti (Ufuklar) Bölümü’nde izleyici karşısına çıkacak. Filmde Avukat Canan’ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesini anlatılıyor.

 

Yorgos Lanthimos’un son ‘harikası’

Festivalin merakla beklenen yapımlarından biri de Yorgos Lanthimos’un ‘Poor Things’ idi. Yönetmenin daha önce iki kere birlikte çalıştığı Emma Stone’a bir kere daha başrolü teslim ettiği filmin ilk gösteriminin ardından izleyicilerden 10 dakika 37 saniyelik bir alkışladığı haberleri geldi.

Filmin oyuncuları Emma Stone, Willem Dafoe ve Mark Ruffalo, SAG-AFTRA grevi nedeniyle festivale katılmadılar lakin Stone, İtalyan adasından gelen güzel haberleri çoktan duymuştur. Zira birçok eleştirmene göre ‘Poor Things’teki Bella rolüyle oyuncu, ikinci En iyi kadın oyuncu Oscarını almaya çok yakın.

Emma Stone rolünü çok sevdi

İzleyicileri 19. yüzyıl Avrupasına götüren filmde Stone, karakteri için büyük bir değişim de geçirdi. Filmden paylaşılan ilk görsellerde Stone’un uzun siyah saçları ve kaşları dikkat çekiyor. Oyuncu, karakterinin fiziksel görünümüne hazırlanırken kafasına ekstra saç eklendiğini, çok ağır olduğu için kendisini zorladığını söylese de rolü için bütün bunları yapmaya değer olduğunu düşündüğünü söylemişti. ‘La La Land’ filmiyle Oscar ödülü kazanan Stone ayrıca, “Bu filmde oynadığım karakter Bella’ya aşığım. O başka hiç kimseye benziyor. Geçmişi yok, bu yüzden kendini inşa ediyor. Dünyayla çok ilgileniyor ve hayat, tutku ve merakla dolu. Bu tür bir neşe ve macera duygusu olan birini oynamak inanılmazdı. Onun varlığı büyük bir hediyeydi” demişti.

Venedik Film Festivali 80 yaşındaVenedik Film Festivali 80 yaşında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.