Sanayici de göçmen uyarısı yaptı: Sınırlama ve Göç Bakanlığı gerekli
Pittsburgh Üniversitesi tarafından yapılan araştırma yapay zekânın ürettiği şiirlerin insanlar tarafından yazılan şiirlerden daha yüksek puan aldığını ortaya çıkardı.
ABD’de yapılan yeni bir araştırma ortaya ilginç sonuçlar çıkardı. Pittsburgh Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre okurların şairler tarafından yazılan şiirlerle yapay zekâ tarafından üretilen şiirler arasındaki farkı ayırt edemediğini ortaya koydu. Ortaya çıkan bir diğer dikkat çekici bulguya göre de botlar şairlerin üslubunu artık taklit ediyor. Üstelik ortaya çıkan sonuç okur tarafından daha çok beğeniliyor.
Pittsburgh Üniversitesi doktora sonrası araştırmacısı Brian Porter tarafından yürütülen ve Nature Scientific Reports’da yayınlanan araştırmaya göre okurlar insan tarafından yazılan şiirlerin karmaşıklığını yapay zeka tarafından yaratılan tutarsızlıkla karıştırıyor. Dahası, okuyucular yapay zekanın ne kadar insan benzeri görünebileceğini hafife alma eğiliminde. Araştırmacılar yaklaşık 700 yıllık edebiyata yayılan on İngilizce şairden beşer şiir kullandı. Listede William Shakespeare, Geoffrey Chaucer, Walt Whitman, Emily Dickinson, Samuel Butler, Lord Byron, T S Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath ve yaşayan tek şair Dorothea Lasky’den şiirler yer aldı.
İlkinde bin 634 katılımcı rastgele on şairden birine atandı. On şiir okudular: Beşi insan şairden, beşi yapay zekadan, hepsi rastgele sırayla. Ardından şiiri yapay zekanın mı yoksa insanın mı yazdığını düşündükleri soruldu. Deneklerin yapay zekânın ürettiği bir şiirin insan tarafından yazıldığını söyleme olasılığı daha yüksekken insan tarafından yazılma olasılığının en düşük olduğunu söyledikleri şiirlerin tamamı ünlü şairlerce yazılmıştı.
İkinci deneyde 696 denekten oluşan farklı bir grup şiirleri güzellik, duygu, ritim ve özgünlük gibi 14 özelliğe göre değerlendirdi. Araştırmacılar denekleri rastgele üç gruba ayırdı. Bir gruba şiirlerin bir insan tarafından yazıldığı, ikinciye yapay zeka tarafından üretildiği söylendi, üçüncü gruba ise yazar hakkında hiç bilgi verilmedi.
Şiirlerin yapay zeka tarafından üretildiği söylenen katılımcılar bunların gerçekten yapay zeka tarafından mı yoksa insan tarafından mı yazıldığına bakmaksızın şiirlerin insan tarafından yazıldığı söylenen katılımcılara kıyasla daha düşük puanlar verdi. Yazar hakkında hiçbir şey söylenmeyen katılımcılar yapay zekanın ürettiği şiirleri insan tarafından yazılanlara göre daha olumlu değerlendirdi.
Araştırmacılara göre yapay zekâ şiirleri daha basit ve anlaşılır oldukları için daha cazip olabilir. Yapay zekâ tarafından üretilen şiirler insan tarafından yazılan şiirlerin karmaşıklığıyla eşleşemediğinden, “bir imgeyi, bir ruh halini, bir duyguyu veya bir temayı uzman olmayan şiir okuyucularına açık bir şekilde iletmede” daha iyi bulundu.
Araştırmacılar “Bulgularımız katılımcıların yapay zekânın insan şiirinden ayırt etmek için ortak ancak kusurlu sezgisel yöntemler kullandığını göstermektedir: yapay zekâ tarafından üretilen şiirlerin basitliği, uzman olmayanların anlaması için daha kolay olabilir, bu da yapay zekâ tarafından üretilen şiiri tercih etmelerine ve insan şiirlerinin karmaşıklığını yapay zekâ tarafından üretilen tutarsızlık olarak yanlış yorumlamalarına yol açabilir” dedi.